Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podnikateľ Babiš ani svedkovia sa na proces s ÚPN nedostavili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O Babišovej minulosti, že údajne za bývalého režimu spolupracoval s ŠtB, koncom roka 2011 informovalo množstvo českých zdrojov a následne aj slovenských médií.

Bratislava 10. októbra (TASR) - Český podnikateľ slovenského pôvodu Andrej Babiš sa dnes nedostavil na hlavné pojednávanie na Okresný súd Bratislava I, kde žaluje v civilnom spore na ochranu osobnosti Ústav pamäti národa (ÚPN), ktorý eviduje na neho zväzok podľa ktorého bol spolupracovníkom a agentom bývalej Štátnej bezpečnosti. Materiál zverejnili pred necelými dvoma rokmi viaceré české a slovenské médiá.

Právni zástupcovia neprítomnosť miliardára ospravedlnili "vážnou pracovnou zaneprázdnenosťou svojho klienta". Rovnako sa nedostavil ani jeden z troch nadnes predvolaných svedkov. Súd neevidoval ospravedlnenie od nich, ospravedlnil ich právny zástupca Babiša - jedna svedkyňa má zlý zdravotný stav a je odkázaná na pomoc, ďalší dvaja sa nachádzajú dlhodobo v zahraničí - jeden vo Švajčiarsku a druhý na Floride v USA. Sudkyňa preto dnešné pojednávanie odročila na koniec januára budúceho roka. Právni zástupcovia zabezpečia účasť svedkov - bývalých zamestnancov podniku POZ Petrimex a v prípade, že sa nedostavia a nebudú riadne ospravedlnení, môže im byť uložená poriadková pokuta vo výške do 800 eur.

Babiš nebol ani agentom ŠtB, ani s ňou vedome nespolupracoval, uviedli na poslednom pojednávaní na začiatku júna jeho advokáti. Ide teda, podľa právnych zástupcov podnikateľa o neoprávnený zásah do jeho osobnostných práv a práve preto žaluje ÚPN. Navrhovateľ je neoprávnene vedený v materiáloch, že bol agentom ŠtB, nikdy nepodpísal záväzok o spolupráci. V tejto veci už v minulosti konal Krajský súd v Bratislave (KS), ktorý dospel k záveru, že nebol oprávnene evidovaný v materiáloch bývalej ŠtB. Babiš opätovne uviedol, že nikdy nepodpísal záväzok a priniesol také informácie, ktoré vyvracajú hodnovernosť materiálov ÚPN. Zväzok bol podľa žalujúcej strany fiktívny a vedený účelovo.

"V rokoch 1980 až 1982 som prišiel do styku s bývalou ŠtB. Povedal mi o tom môj priamy nadriadený v zamestnaní, že ma budú volať páni z Februárky (sídlo ŠtB - poznámka TASR). Bol som prekvapený, keď som sa stretol s dvoma pánmi a keď ma na výsluchu informovali o mojej rodine a vedeli o tom, kto z mojej rodiny emigroval na Západ - brat mojej mamy a môj bratranec. Bol som vystrašený, ako je to možné, že to všetko vedia. Pýtali sa aj na môjho šéfa, ako je možné, že má auto z Tuzexu, o čo som ho aj potom informoval. Hlavná téma rozhovoru bola však dovoz sýrskych fosfátov, čím som sa vtedy zaoberal v práci. Československo vtedy vyvážalo do Sýrie tanky a iné zbrane a oni nemali čím platiť a chceli platiť nekvalitnými fosfátmi. Ja som upozornil, že fosfáty sú nevhodné, nebezpečné a ekologicky škodlivé. Na stretnutí ma príslušníci ŠtB vyzvali, aby som však napísal analýzu, prečo nie sú fosfáty vhodné na spracovanie. Ja som ich upozornil, že sú nebezpečné a je problém ich do Československa dovážať. Napriek tomu som od svojho zamestnávateľa následne dostal príkaz doviezť jednu loď fosfátov zo Sýrie do Přerova. Išlo o mikroprach. Robotníci pri vykládke museli používať plynové masky, spôsobili im zdravotné problémy, keď krvácali z prachu. Potom uverili mojim tvrdeniam. Spoluprácu som nikdy nepodpisoval," zdôraznil 8. júna pred nižším súdom Babiš. "České aj slovenské médiá pravidelne uverejňujú články, či dokonca špeciálne vydania, kde informujú lživo v súvislosti so spomínanou evidenciou v dokumentoch ŠtB," viedol mimo iného Babiš.



"Na weboch ma potom ľudia označujú za slovenského eštebáka," povedal žalujúci podnikateľ. Babiš vedie podobné pojednávanie aj proti českému Blesku. Advokát ÚPN v júni zdôraznil, že ÚPN nie je právnym nástupcom ŠtB, a teda nezodpovedá za oprávnenosť či neoprávnenosť evidencie vedenej bývalou ŠtB.

O Babišovej minulosti, že údajne za bývalého režimu spolupracoval s ŠtB, koncom roka 2011 informovalo množstvo českých zdrojov a následne aj slovenských médií. Všetky sa odvolali práve na zväzok slovenského ÚPN. Podľa neho Andrej Babiš od roku 1980 spolupracoval s ŠtB pod krycím menom Bureš. Najprv fungoval ako dôverník a od roku 1982 ako agent, informoval napríklad server idnes.cz. Babiš vtedy pracoval v Petrimexe, štátnom podniku zahraničného obchodu. Tvrdí, že tajná polícia od neho chcela iba analýzu o dovoze nerastných surovín zo Sýrie. "Nebol som agent ŠtB a urobím v tejto veci právnej kroky," citovali pred dvoma rokmi Babiša české médiá s dodatkom, že ÚPN bude čeliť žalobe.

Idnes.cz vtedy dodal, že okrem Babiša začínalo svoju kariéru v socialistických podnikoch zahraničného obchodu aj mnoho ďalších milionárov. Tieto podniky boli prešpikované straníkmi a eštebákmi.