Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Podnikateľ Norbert B. a Martin K. vinu v kauze Dobytkár popreli

Na archívnej snímke obžalovaný Norbert B. pred pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici 17. mája 2022. Foto: TASR - Ján Krošlák

Exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý naposledy pred súdom zastupoval Norberta B., neprišiel. Zastupoval ho obhajca Michal Mandzák. Ďalší obhajca Marek P. je vo väzbe.

Banská Bystrica 24. mája (TASR) – Nitriansky podnikateľ Norbert B., ako aj finančník Martin K., ktorých obžaloba viní z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku a z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti, v utorok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, vyhlásili, že sú nevinní. Vinu v kauze Dobytkár, ktorá sa týka rozsiahlej trestnej činnosti v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, priznal iba jeden zo spoluobžalovaných Viktor M.

V skupine osôb obžalovaných v tejto kauze sú aj Ľubomír K., ktorý je vážne chorý a na procese sa nezúčastňuje, ale dal súhlas na konanie v neprítomnosti, rovnako Juraj K., Milan K., Peter K. a Ľubomír P. Pred senátom vyhlásili, že sú nevinní, respektíve využili svoje právo a nevyjadrili sa.

Pojednávanie na ŠTS sa začalo s takmer dvojhodinovým oneskorením. Obžalovaná je aj jedna z právnických osôb, ktorú na súde zastupovala právna zástupkyňa Timea T. Tá však skončila vo väzbe a nemôže vykonávať obhajobu spoločnosti. Súd sa musel s touto prekážkou vyrovnať a preveroval, aké má právne možnosti. Obhajcovia navrhovali odročenie procesu, kým súd nestanoví jej náhradníka. Nakoniec kauzu v prípade uvedenej spoločnosti vylúčil na samostatné konanie a hlavné pojednávanie pokračovalo.

Exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý naposledy pred súdom zastupoval Norberta B., neprišiel. Zastupoval ho obhajca Michal Mandzák. Ďalší obhajca Marek P. je vo väzbe.

Kaliňák minulý týždeň pre médiá zdôraznil, že jeho klient nemá v obžalobe svoj vlastný skutok. "V prípade nášho mandanta tvrdí obžaloba, že mal nulový zisk, čiže v rámci kauzy Dobytkár jemu nepripisuje žiadny prospech," dodal s tým, že potom nerozumie, prečo táto obžaloba existuje. Podľa neho prokurátorovi chýbajú dôkazy.