Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Podomoví predajcovia to budú mať zrejme ťažšie

Foto: TASR/Martin Palkovič

Väčšiu ochranu spotrebiteľov pred nekalými praktikami predajcov má priniesť novela zákona z dielne pera opozičnej poslankyne Heleny Mezenskej (OĽaNO).

Bratislava 27. júla (TASR) - Podmienky podomového a zásielkového predaja sa majú sprísniť. Väčšiu ochranu spotrebiteľov pred nekalými praktikami predajcov má priniesť novela zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom a zásielkovom predaji z dielne pera opozičnej poslankyne Heleny Mezenskej (OĽaNO).

"Tento typ predaja je jednou z najkomplikovanejších foriem predaja," podotkla Mezenská na záver štvrtého dňa štvrtej schôdze. Predajcovia sa totiž podľa nej zameriavajú na zraniteľné skupiny obyvateľstva ako sú napríklad dôchodcovia. Upozornila aj na nedostatočnú legislatívnu ochranu spotrebiteľov.

Vládny politik Otto Brixi (Smer-SD) s jej slovami nesúhlasil. "Spochybňovať tieto zaužívané inštitúty je dosť odvážne," podotkol. Jeho kolega zo strany Dušan Bublavý, ktorý je zároveň starostom menšej obce, však prejavil strach o svojich obyvateľov. "Niekedy máme strach, bojíme sa o občanov, aby neboli okradnutí," pripustil aj horšie stránky podomového predaja.

Poslanci sa najbližšie stretnú v utorok (31.7.) a rokovanie otvoria diskusiou o novele zákona o sociálnom poistení. Tá prináša zmeny v prvom, druhom dôchodkovom pilieri, ale aj iné nastavenie odvodov pre dohodárov aj živnostníkov. Opoziční poslanci hlásia k týmto zmenám širokú diskusiu.

Do pléna zavíta aj minister vnútra Róbert Kaliňák (Smer-SD) spolu so správou o stave vyšetrovania kauzy Gorila. Kaliňák ju prednesie na základe žiadosti poslanca Alojza Hlinu (OĽaNO), ktorú mu ešte pred mesiacom plénum odobrilo.

Plénum by malo hovoriť aj o zmene kompetenčného zákona, ktorým chce vláda rozdeliť medzi viaceré rezorty právomoci bývalého vicepremiéra pre ľudské práva a národnostné menšiny. Súčasná exekutíva už totiž nepočíta so samostatným vicepremiérskym postom pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorý za predchádzajúceho kabinetu Ivety Radičovej zastával Rudolf Chmel (Most-Híd).