Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Podpísali memorandum o podpore prístupu utečencov k právnej pomoci

Na snímke utečenkyne prichádzajú s deťmi do krízového centra pre ľudí utekajúcich z Ukrajiny v Košiciach 8. mája 2022. Foto: TASR - František Iván

Od jari tohto roku pomáhajú v centre ľuďom z Ukrajiny a svoju činnosť chcú v tejto oblasti ešte posilniť.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Centrum právnej pomoci (CPP) podpísali tento týždeň memorandum o porozumení na podporu prístupu utečencov k bezplatnej právnej pomoci. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

"Cieľom je poskytnúť kvalifikovanú právnu pomoc utečencom a iným dotknutým osobám, posilniť politiku a legislatívu na zabezpečenie prístupu k bezplatnej a dostupnej právnej pomoci a posilniť ochranu práv týchto zraniteľných skupín na Slovensku," priblížila vedúca Národnej kancelárie UNHCR na Slovensku Danijela Popovic-Efendic.

V rámci memoranda budú UNHCR a CPP spolupracovať na zvyšovaní povedomia a posilňovaní kapacít právnikov, vládnych úradníkov, sudcov či tlmočníkov v oblasti ochrany utečencov a osôb bez štátnej príslušnosti. Rovnako chcú spolupracovať aj pri organizovaní činností súvisiacich s budovaním kapacít na poskytovanie pomoci v agende azylu, dočasnej ochrany a osôb bez štátnej príslušnosti.

"Prístup k spravodlivosti je súčasťou právneho štátu a začleňovania ľudí s medzinárodnou ochranou do spoločnosti," vyhlásila riaditeľka CPP Zuzana Števulová. Doplnila, že od jari tohto roku pomáhajú v centre ľuďom z Ukrajiny a svoju činnosť chcú v tejto oblasti ešte posilniť.