Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Podpora prevencie je pre nás dôležitá, tvrdia zdravotné poisťovne

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Zdravotná poisťovňa Dôvera tvrdí, že dôležité je, aby štát platil za svojich poistencov adekvátne zdravotné odvody za poskytnutú zdravotnú starostlivosť.

Bratislava 10. júna (TASR) – Aj po pandémii nového koronavírusu je pre zdravotné poisťovne dôležitá podpora prevencie u ich poistencov. Nechcú, aby ju podcenili. Ako uviedli pre TASR, v nemocniciach sa znova postupne začína s operáciami, ktoré sa prispôsobujú kapacitám. Reagovali tak na slová bývalej poslankyne Národnej rady (NR) SR Andrey Letanovskej, ktorá poukázala na tisícky odložených preventívok a operácií. Súkromné zdravotné poisťovne však zdôrazňujú, že v systéme je treba navýšiť finančné zdroje.

Hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Matej Neumann zdôraznil, že podpora prevencie je pre nich „absolútne kľúčová“. Štátna zdravotná poisťovňa tvrdí, že s lekármi pravidelne komunikuje. Zdôraznila, že aj vlani sa počas dočasného uvoľnenia prísnych epidemických opatrení realizovali preventívne prehliadky a skríningové programy.

Svojich poistencov chce motivovať k prevencii, ktorú považuje za kľúč ku skorému odhaleniu vážnych ochorení a ich úspešnej liečbe. „Nemocnice v závislosti od zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie postupne začínajú realizovať odložené diagnostické úkony, ako aj plánované operačné zákroky,“ doplnil.

Zdravotná poisťovňa Dôvera tvrdí, že dôležité je, aby štát platil za svojich poistencov adekvátne zdravotné odvody za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Poukázala na to, že mimoriadne navýšenie zdrojov do zdravotníctva je v rukách politikov.

Jej hovorca Matej Štepianský uviedol, že ako jediná na Slovensku aj v závere minulého roka pokračovala v skríningu kolorektálneho karcinómu. „Zmluvné ambulancie nie sú nijak limitované v poskytovaní preventívnych vyšetrení a pripomíname, že nemocnice získali počas pandémie o vyše 20 percent viac peňazí za liečbu pacientov v porovnaní s obdobím pred pandémiou,“ poznamenal.

Najväčšia súkromná zdravotná poisťovňa chce v dohľadnom čase priniesť prehľad menej známych dát o tom, ako pandémia poznačila slovenské zdravotníctvo. Štepianský doplnil, že k nim patria aj údaje o prevencii, ktoré znamenajú tisíce pacientov, u ktorých z dôvodu nového koronavírusu neboli odhalené závažné ochorenia.

V zdravotnej poisťovni Union evidujú pokles hospitalizácií medzi rokmi 2019 a 2020 len o percentá, pričom pokles operačných zákrokov v rámci toho bol o sedem percent. „Keďže aj jednodňová zdravotná starostlivosť poklesla len o tri percentá, predpokladáme, že časť operačných zákrokov bola u našich poistencov vyriešená aj prostredníctvom jednodňovej zdravotnej starostlivosti,“ uviedla jej hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že ambulantným lekárom, ako aj nemocniciam, tento rok navyšovali finančné zdroje napriek tomu, že ešte nevykonávajú v plnom rozsahu odloženú zdravotnú starostlivosť.

Na čakacích listinách tejto súkromnej zdravotnej poisťovne je 103 ľudí. Najviac ich je v Bratislavskom kraji, nasleduje Martinský a Košický kraj. Hovorkyňa zdôraznila, že sú medzi nimi aj ľudia, ktorí si liečili iné zdravotné problémy, a tak nemohli byť operovaní ani pred pandémiou. Pokles evidovali len v prípade kolonoskopie a mamografie.

Doplnila, že platili aj za odloženú zdravotnú starostlivosť a v prípade zvýšeného záujmu poistencov dohnať zameškané bude musieť dodatočne zaplatiť napríklad nemocniciam ešte raz za to, čo už mali vykryté prostredníctvom globálnych rozpočtov. Dodala, že štát finančne sanoval podnikateľov, no zdravotníctvu, ktoré zachraňovalo životy v núdzovom stave, však navyše neposlal nič.