Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podporu zákonov od poslancov s fašistickým pozadím odmieta JDS i SZPB

Na archívnej snímke predseda Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Pavol Sečkár. Foto: TASR - Ján Krošlák

SZPB sa podľa jeho predsedu Pavla Sečkára dlhodobo hlási a vystupuje proti extrémnym silám propagujúcim nacionalizmus, šovinizmus, rasizmus, neofašizmus, neonacizmus, neoľudáctvo a xenofóbiu.

Bratislava 31. mája (TASR) - Jednota dôchodcov na Slovensku (JDS) a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) nesúhlasia, aby sa návrhy zákonov v parlamente schvaľovali stranami a poslancami s fašistickým pozadím. Vyhlásili to predstavitelia týchto organizácií v spoločnom stanovisku.

Protifašistický a sociálny rozmer sú podľa zástupcov oboch organizácií základom fungovania demokratického Slovenska. "Politické strany by mali byť sociálne, protikorupčné, ale aj protifašistické. Vláda prekročila pomyselný rubikon a zradila protifašistický odkaz, ku ktorému sa obidve organizácie hlásia," uviedli organizácie.

SZPB sa podľa jeho predsedu Pavla Sečkára dlhodobo hlási a vystupuje proti extrémnym silám propagujúcim nacionalizmus, šovinizmus, rasizmus, neofašizmus, neonacizmus, neoľudáctvo a xenofóbiu. "Ostro sa ohradzujeme, aby boli zákony v NRSR schvaľované s podporou poslancov alebo politických strán s fašistickým pozadím," skonštatoval Sečkár.

Zákony v parlamente nemôže koalícia ani opozícia podľa Jednoty dôchodcov na Slovensku schvaľovať s podporou politikov podporujúcich a prezentujúcich fašistické a nenávistné myšlienky. "Zhodli sme sa na tom a budeme spoločne vystupovať voči týmto náladám. Odcudzujeme najmä politikov, ktorí zľahčujú protifašistický odkaz najmä v kontexte udalostí na Ukrajine," dodala Valéria Pokorná z JDS.

Líder OĽANO a minister financií Igor Matovič čelí kritike za to, že pri schvaľovaní tzv. protiinflačného balíčka mal rokovať o podpore s poslancami z ĽSNS i skupinou odídencov z tejto strany, ktorí sú zoskupení okolo Tomáša Tarabu. Títo poslanci napokon v hlasovaní legislatívu podporili.