Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Podporujem práva menšín, vrátane LGBTI, aj manželstvo, povedala Beňová

Na snímke poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Flašíková-Beňová (uprostred). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Liberálna SaS, aj konzervatívna SNS kritizovali Smer-SD za to, že v SR presadzuje ústavné zakotvenie inštitútu rodiny, ale v EP práva homosexuálov.

Bratislava 20. apríla (TASR) - Podpora ľudských práv menšín, vrátane homosexuálnej, nie je v rozpore s úsilím posilniť inštitút manželstva. "Mrzí ma, ak SaS a SNS nepochopili, že ľudia môžu obhajovať manželstvo a pritom rešpektovať aj práva menšín, vrátane LGBTI (lesieb, gejov, bisexuálnych, transrodových a intersexuálnych osôb, pozn. TASR)," povedala pre TASR europoslankyňa Smeru-SD Monika Flašíková Beňová v reakcii na výroky predsedov SaS a SNS Richarda Sulíka a Andreja Danka.

Liberálna SaS, aj konzervatívna SNS kritizovali Smer-SD za to, že na Slovensku presadzuje ústavné zakotvenie inštitútu rodiny, ale v Európskom parlamente (EP) práva homosexuálov.

Predseda SaS Richard Sulík 8. apríla uviedol, že Smer-SD sa v Európskej únii (EÚ) tvári ako liberálna strana, ktorá na najvyšší piedestál kladie ľudské práva, boj proti akejkoľvek diskriminácii a zároveň doma "na ľudské práva kašle" a presadzuje konzervatívne témy.

"Kým u nás Smer-SD presadzuje novelu Ústavy SR, v ktorej by bolo manželstvo definované ako zväzok jedného muža a jednej ženy, v europarlamente jeho poslanci podporujú rozširovanie práv LGBTI," upozornil 5. apríla aj predseda národniarov Danko, podľa ktorého ide o dvojtvárnu politiku.

"Navrhovala by som týmto stranám, aby si radšej spravili odpočet toho, čo na európskej úrovni presadili oni," reaguje europoslankyňa. Dodáva, že sa plne podpisuje pod svoje aktivity v EP, vrátane tých, ktoré sa týkali ľudských práv.

"Bola som spravodajkyňa pri správe o dodržiavaní ľudských práv. Som veľmi rada, že sa tam dostali sociálne, reprodukčné práva, aj plánované rodičovstvo," podčiarkla Flašíková Beňová. Dodala, že sa neorientovala len na ľudskoprávne témy, angažovala sa napríklad aj v diskusii o rušení daňových rajov a zákaze zúčastňovať sa verejných obstarávaní pre schránkové firmy.