Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Podpredseda Súdnej rady Kolek sa vzdal funkcie

Na archívnej snímke Miloš Kolek. Foto: TASR - Jakub Kotian

Vzdaním sa funkcie podpredsedu Súdnej rady SR sa Kolek stáva od 1. apríla sudcom, ktorý vykonáva funkciu sudcu vo volebnom obvode, v ktorom kandiduje.

Bratislava 31. marca (TASR) - Podpredseda Súdnej rady SR Miloš Kolek sa vo štvrtok vzdal funkcie podpredsedu, aby mohol opätovne kandidovať za jej člena. Dôvodom je, že bol navrhnutý za kandidáta na člena Súdnej rady SR vo východoslovenskom volebnom obvode a kandidát musí vykonávať funkciu sudcu. U Koleka sa výkon funkcie prerušil, keďže bol podpredsedom Súdnej rady SR. Kancelária Súdnej rady SR o tom informovala na svojom webe.

"Treba dodať, že vzdanie sa funkcie podpredsedu je založené výlučne na medzere v zákone, Miloš Kolek je stále sudcom SR, ktorému sa výkon funkcie prerušil zo zákona (nie na základe jeho právneho úkonu)," priblížila kancelária. V zákone podľa Súdnej rady SR chýba pravidlo, podľa ktorého jej podpredseda, ktorý bol za jej člena zvolený sudcami, môže opätovne kandidovať bez ohľadu na to, že výkon funkcie sudcu sa mu pre výkon funkcie podpredsedu Súdnej rady musel prerušiť.

Vzdaním sa funkcie podpredsedu Súdnej rady SR sa Kolek stáva od 1. apríla sudcom, ktorý vykonáva funkciu sudcu vo volebnom obvode, v ktorom kandiduje. Zostáva aj členom Súdnej rady SR.

Voľby jej členov z radov sudcov sa majú uskutočniť 21. apríla na zhromaždeniach sudcov v západoslovenskom, stredoslovenskom a východoslovenskom volebnom obvode.