Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Slovensko

Podujatia ku dňu detskej rakoviny mieria na vplyv nutričnej terapie

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Symbolom Medzinárodného dňa detskej rakoviny je zlatá stužka. Verejnosť si ju môže pripnúť aj na podujatí v Banskej Bystrici.

Banská Bystrica 14. februára (TASR) – Odberom krvi v stredu (15. 2.) od 9.00 h sa v banskobystrickom nákupnom centre uskutoční séria podujatí k Medzinárodnému dňu detskej rakoviny. Organizuje ich združenie Svetielko nádeje a tento rok sa zameriava na vplyv nutričnej terapie na úspešnosť liečby detských onkologických pacientov.

"Vplyvom liečby sa negatívne mení výživový stav detí, okrem iného sa dostavuje nechutenstvo, zvracanie, zápal sliznice aafty vústnej dutine apreto je u takmer všetkých pacientov žiadúca nutričná intervencia, ktorá má výrazný vplyv na úspešnosť liečby," uviedol predseda Svetielka nádeje Pavel Bician, ktorý je zároveň lekárom na Klinike pediatrickej onkológie a hematológie SZU v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Do programu nutričnej terapie Svetielko nádeje investovalo v roku 2022 vyše 16.000 eur, nutričný tím zrealizoval 50 nutričných intervencií aposkytnutých bolo vyše tisíc individuálnych jedálničkov pre deti na základe ich výberu vrámci predpísanej diéty.

Symbolom Medzinárodného dňa detskej rakoviny je zlatá stužka. Verejnosť si ju môže pripnúť aj na podujatí v Banskej Bystrici.

Svetielko nádeje je občianske združenie zamerané na zlepšovanie a skvalitňovanie života detí a mladistvých s onkologickým alebo iným vážnym ochorením a ich rodín.