Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Slovensko

Podujatie Od Tatier k Dunaju ukáže na význam liečby sklerózy multiplex

Na snímke sprava minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši, zakladateľka "Od Tatier k Dunaju" Jaroslava Valčeková, ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš a minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (všetci Hlas-SD) počas tlačovej konferencie na tému "Prezvoňme Slovensko! Desiaty ročník podujatia Od Tatier k Dunaju na bicykli aj napriek skleróze multiplex" 22. mája 2024 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

V rámci tohtoročnej kampane Prezvoňme Slovensko môže verejnosť podporiť pacientov s týmto ochorením nielen účasťou na podujatí, ale aj kúpou špeciálneho zvončeka na bicykel.

Bratislava 22. mája (TASR) - Desiaty ročník cyklistického podujatia Od Tatier k Dunaju poukáže na význam včasnej liečby sklerózy multiplex. Potrvá od 30. mája do 3. júna. V rámci tohtoročnej kampane Prezvoňme Slovensko môže verejnosť podporiť pacientov s týmto ochorením nielen účasťou na podujatí, ale aj kúpou špeciálneho zvončeka na bicykel. Na tlačovej konferencii o tom informovala predsedníčka združenia Sclerosis multiplex Nádej Jaroslava Valčeková.

"Témou Svetového dňa sklerózy multiplex, ktorý bude 30. mája, je včasná a skorá liečba. A my prezváňame Slovensko, aby sme upozornili, že chceme včasnú a skorú liečbu. Zobuďme sa a poďme sa dostať do štádia, keď nám ešte liečba môže pomôcť," vysvetlila. Ozrejmila, že čím skôr sa pacient začne liečiť, tým kvalitnejší život môže žiť. Valčeková zároveň pozvala všetkých, aby sa spoločne s pacientmi zúčastnili aspoň jednej etapy. Viac informácií možno nájsť na webe tatrydunaj.sk.

Exminister zdravotníctva a súčasný minister investícií Richard Raši (Hlas-SD), vďaka ktorému pred desiatimi rokmi projekt vznikol, vyzdvihol, že podujatie poukazuje na schopnosti pacientov so sklerózou multiplex. "Aj s týmto ochorením sa dá plnohodnotne žiť a podávať výkony ako máloktorý z nás," poznamenal. Dodal, že v rámci podujatia budú ministri zároveň naprieč Slovenskom poukazovať na projekty podporené z európskych financií. "Použijeme dobré meno, značku a vedomosť podujatia, aby sme splnili záväzok voči EÚ," vysvetli s tým, že ministerstvo je zodpovedné aj za publicitu eurofondov.

Valčeková podotkla, že úroveň liečby a starostlivosti o pacientov so sklerózou multiplex je na Slovensku na európskej úrovni. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková aj minister práce Erik Tomáš (obaja Hlas-SD) v tejto súvislosti deklarovali, že budú aj naďalej pokračovať v tom, aby boli podmienky pre pacientov čo najlepšie. Zároveň aj spolu s ministrom školstva Tomášom Druckerom (Hlas-SD) a Rašim uviedli, že sa cyklopodujatia plánujú zúčastniť.