Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Slovensko

Pohreb emeritného dištriktuálneho biskupa Midriaka bude v sobotu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Evanjelický farár a dištriktuálny biskup Ján Midriak zomrel siedmeho februára 2015.

Prešov 10. februára (TASR) – Posledná rozlúčka s emeritným dištriktuálnym biskupom Jánom Midriakom, ktorý zomrel 7. februára, sa bude konať v sobotu 14. februára 2015 o 11.00 h v evanjelickom chráme Svätej Trojice v Prešove. TASR o tom informovala Emília Mihočová z Biskupského úradu Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) Prešov.

Evanjelický farár a dištriktuálny biskup Ján Midriak sa narodil 23. júna 1929 vo Zvolene-Môťovej. Po štúdiu teológie v Bratislave a ordinácii vo Zvolene bol kaplánom v Pliešovciach a farárom v Uhorskom. Tam sa mu po vstupe do manželstva s Helenou, rod. Musilovou, narodili dcéra Rut a syn Daniel. V roku 1971 sa stal farárom v Prešove, bol seniorom Šarišsko-zemplínskeho seniorátu. Evanjelici Východného dištriktu (VD) ECAV si ho v roku 1994 zvolili za svojho biskupa. Od roku 2000 žil ako dôchodca v Prešove.

Niekoľko rokov bol predsedom Generálneho súdu cirkvi a členom Generálneho presbyterstva. Ako predseda Spevníkovej komisie spolupracoval na príprave a vydaní Evanjelického spevníka. Ako člen Bohoslužobného výboru a Komisie pre štruktúru služieb Božích sa podieľal na príprave a vydaní novej chrámovej Agendy. Keď sa stal predsedom Hymnologického výboru, pripravoval s členmi výboru vydanie nových Pašií, Evanjelického funebrála, Pohrebnej agendy a spevní(č)ka pre predkonfirmačnú mládež K trónu slávy. Bol zástupcom šéfredaktora časopisu Evanjelický posol spod Tatier a podpredsedom Predstavenstva vydavateľstva Tranoscius.