Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Poistenci VšZP sú najspokojnejší s ústavmi srdcovo-cievnych chorôb

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

V kategórii štátne univerzitné a fakultné nemocnice dostala najvyššiu známku od poistencov VšZP Univerzitná nemocnica Martin.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Z ústavných zdravotníckych zariadení majú poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) najlepšie skúsenosti so špecializovanými ústavmi srdcovo-cievnych chorôb. Najmenej spokojní sú so štátnymi univerzitnými a fakultnými nemocnicami a všeobecnými nemocnicami. TASR o tom informovala Zuzana Štukovská z referátu komunikácie VšZP.

V kategórii štátne univerzitné a fakultné nemocnice dostala najvyššiu známku od poistencov VšZP Univerzitná nemocnica Martin. Zo všeobecných nemocníc poistenci najviac oceňujú Nemocnicu svätého Michala v Bratislave a zo špecializovaných zdravotníckych zariadení Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa.

Zo špecializovaných ústavov srdcovo-cievnych chorôb si najviac chvália Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. Zo špecializovaných onkologických ústavov sa v prieskume spokojnosti poistencov VšZP najlepšie umiestnil Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave, v kategórii ostatné špecializované ústavy je na najvyššej pozícii Sanatórium Tatranská Kotlina.

Zo všetkých ústavných zdravotníckych zariadení zaradených do prieskumu získalo najvyššie hodnotenie Centrum intervenčnej neurorádiológie a endovaskulárnej liečby v Bratislave.

Najvyššiu spokojnosť vyjadrili v prieskume poistenci z Košického a Prešovského kraja, naopak, najmenej spokojní boli poistenci z Trenčianskeho a Trnavského kraja. Svoj pobyt v niektorom z ústavných zariadení kritickejšie hodnotili ženy a mladí ľudia. Najnižšiu známku spokojnosti dostala strava a ubytovanie, najvyššiu poskytnutá zdravotná starostlivosť a správanie lekárov.

Ak by si to vyžadoval ich zdravotný stav, 89 percent účastníkov prieskumu by sa do ústavných zariadení, v ktorých boli hospitalizovaní, opäť vrátilo. Takmer 86 percent z nich by tieto ústavné zariadenia odporučilo aj členom svojej rodiny a známym.

Do prieskumu spokojnosti s ústavnou zdravotnou starostlivosťou medzi poistencami VšZP sa v marci 2018 zapojilo vyše 6400 poistencov, ktorí boli v roku 2018 minimálne jeden deň hospitalizovaní v niektorom zo zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti na Slovensku, s výnimkou detských ústavov, psychiatrických nemocníc a oddelení, stacionárov a väzenských nemocníc.

Dotazník mal 14 otázok, ktoré sa týkali spokojnosti poistencov so správaním a starostlivosťou lekárov a sestier na oddelení, s informovanosťou zo strany ošetrujúceho lekára o vyšetreniach a ochorení pacienta, kvalitou ubytovania, stravy a upratovania na oddelení, poskytnutou zdravotnou starostlivosťou, informáciami ošetrujúceho lekára a sestier o ďalšom postupe pri domácej liečbe a so zlepšením zdravotného stavu poistenca po prepustení z nemocnice. Poistenci sa mali vyjadriť aj k tomu, či by liečbu v danej nemocnici absolvovali aj v budúcnosti a odporučili ju svojej rodine alebo známym.

VšZP uviedla, že o výsledkoch prieskumu spokojnosti bude informovať zmluvných poskytovateľov, aby dosiahla pozitívnu zmenu v oblastiach, ktoré poistenci vnímajú ako najslabšie.