Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Poistenci Dôvery sa čoskoro dostanú ku svojmu COVID pasu

Ilustračné foto. Foto: ZP Dôvera

Členské štáty Európskej únie sa dohodli, že COVID pasy sa formálne zavedú od 1. júla na obdobie 12 mesiacov.

Bratislava 28. júna (TASR) - Certifikát o očkovaní proti ochoreniu COVID-19, teda takzvaný Covid pas, si poistenci zdravotnej poisťovne Dôvera budú môcť čoskoro nájsť v mobilnej aplikácii. Pre TASR to povedal PR špecialista najväčšej súkromnej poisťovne Matej Štepianský.

Doplnil, že pracovníci zdravotnej poisťovne v pobočkách po celom Slovensku sú pripravení pomôcť vytlačiť tlačivo (certifikát) pre tých poistencov, ktorí to budú potrebovať.

„Podľa informácií od Národného centra zdravotníckych informácií budú v prvej fáze k dispozícii Certifikáty o očkovaní, neskôr aj ďalšie potvrdenia, ako napríklad potvrdenia o prekonaní ochorenia COVID-19 a potvrdenia o vykonaní testu," doplnil.

Svojim poistencom zdravotná poisťovňa odporúča stiahnuť si certifikát do pamäte mobilu. K dispozícii ho tak budú mať stále, a to aj na miestach, kde nemajú online prístup k dátam – napr. v zahraničí. Prípadne si môžu odfotiť do pamäte mobilu certifikát zobrazený v mobilnej aplikácii vo forme QR kódu.

Členské štáty Európskej únie sa dohodli, že COVID pasy sa formálne zavedú od 1. júla na obdobie 12 mesiacov. Nebudú podmienkou využívania práva na voľný pohyb a nebudú sa považovať za cestovný doklad ako taký. Majú uľahčiť cestovanie v rámci EÚ a prispieť k hospodárskemu oživeniu po koronakríze. Pre tie krajiny Únie, ktoré budú potrebovať viac času na prípravu, bude možné využiť ešte šesťtýždňové prechodné obdobie.