Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poistné sa bude medzi zdravotnými poisťovňami prerozdeľovať po novom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zmena má priniesť milióny eur pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP).

Bratislava 24. novembra (TASR) - Prerozdeľovací mechanizmus poistného medzi zdravotnými poisťovňami sa upraví. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnom poistení, ktorou sa mení aj zákon o poisťovníctve. Novelu poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili. Jej cieľom má byť to, aby každá poisťovňa mala zdroje aj na liečbu ťažko chorých. Má sa preto zaviesť takzvané ex-post prerozdelenie. Zmena má priniesť milióny eur pre štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP).

Ministerstvo zdravotníctva poukazuje na to, že napriek kompenzácii nákladov prerozdeľovaním prostredníctvom indexov rizika jednotlivých poistencov existuje významná skupina poistencov, ktorých náklady na zdravotnú starostlivosť výrazne prekračujú kompenzáciu. Do procesu prerozdelenia sa zavedie prvok "nadlimitná suma", ktorý už bol súčasťou procesu prerozdelenia v roku 2018, následne ho vypustili.

Opatrenie má priniesť do rozpočtu VšZP asi 9,5 milióna eur ročne na úkor súkromných zdravotných poisťovní Dôvera a Union. Analýza vplyvov sa robila na základe vlaňajších dát o poistencoch.

Rezort tvrdí, že ak by hodnotenie rizika poistného kmeňa bolo v súčasnosti optimálne nastavené, takéto dodatočné prerozdeľovanie by prakticky nemalo dosah na výsledok prerozdelenia a nebolo by nutné ho opätovne zavádzať. "Avšak nadlimitná suma má vplyv na prerozdelenie vo významnej miere," poznamenal.

Novela upravuje aj niekoľko oblastí v systéme verejného zdravotného poistenia. Ide o elektronizáciu vo vzťahu k poistencovi, platiteľovi poistného, poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti a zdravotným poisťovniam. "Upravujeme riešenie duplicitných hlásení povinností platiteľov poistného a následné zavedenie časového limitu pre inštitúcie, ktoré poskytujú sociálne zabezpečenie poistencom a termíny na predkladanie údajov do ročného zúčtovania prostredníctvom online pobočiek," ozrejmil nedávno minister Marek Krajčí (OĽANO).

Novinkou je tiež určenie obdobia, v ktorom je platiteľom poistného štát - za azylantov. Úhrada zdravotnej starostlivosti poskytnutej osobe, ktorej je priznaná doplnková ochrana, sa presúva z pôsobnosti ministerstva vnútra na ministerstvo zdravotníctva.

Novela zákona bude účinná od januára 2021, niektoré opatrenia začnú platiť neskôr.