Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pojednávanie s údajným členom bankomatovej mafie Petrom T. odročili

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Peter T. si v minulosti odpykával trest v Českej republike, odkiaľ ho na výkon zvyšku trestu odňatia slobody previezli v lete 2016 na Slovensko.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Pojednávanie s údajným členom bankomatovej mafie Petrom T. pre krádež auta prevážajúceho peniaze viacerých spoločností vo štvrtok odročili na 17. mája.

Na štvrtkovom pojednávaní pred Okresným súdom (OS) Bratislava IV vypovedal znalec z oblasti biológia a genetika navrhnutý obhajobou. Súd sa tiež oboznámil s viacerými znaleckými posudkami a ďalšími dôkazmi zabezpečenými českou políciou. Išlo napríklad o sms správy z telefónu obžalovaného. Obhajca však namietal zákonnosť získanej komunikácie. Súd procesné strany zároveň informoval, že ďalší svedok, navrhnutý obhajobou, medzičasom zomrel.

V prípade odcudzenia auta, ktoré prevážalo státisíce eur rôznych spoločností sa Peter T. postavil pred súd v marci tohto roka. Obžaloba tvrdí, že na ukradnutom aute, na ťažnom oku, našli DNA obžalovaného a majú vraj ďalšie dôkazy, ktoré podľa prokurátora preukazujú, že pri krádeži bol. Peter T. namieta, že s krádežou nič nemá. Tvrdí, že sa dlhšie obdobie živí opravou áut a jeho DNA sa tam mohla dostať hocikedy. Auto mali podľa Markízy ukradnúť dvaja páchatelia v gumených maskách a reflexných vestách koncom roka 2013 pri Devínskej Novej Vsi.

Peter T. si v minulosti odpykával trest v Českej republike, odkiaľ ho na výkon zvyšku trestu odňatia slobody previezli v lete 2016 na Slovensko. Výkon trestu v ČR bol tiež dôvodom, prečo v minulosti vylúčili Petra T. v prípade bankomatovej mafie na Slovensku na samostatné konanie.

V kauze bankomatovej mafie Krajský súd (KS) v Trnave zrušil v septembri minulého roka pôvodný rozsudok Okresného súdu Trnava zo septembra 2016 a vec vrátil na nové prerokovanie a rozhodnutie. Senát KS tak urobil z dôvodu procesných pochybení. Okresný súd v Trnave pôvodne v roku 2016 všetkých štyroch obžalovaných - J. G., M. K., M. K. a M. D. oslobodil. Podľa rozsudku nebolo dokázané, že skutky spáchali.

KS v Trnave zároveň v apríli minulého roku zastavil stíhanie voči obžalovanému J. G., údajnému šéfovi gangu, ktorý medzičasom zomrel. Podľahol zraneniu počas policajného zásahu pri krádeži motorového vozidla, na ktorej sa aktívne zúčastnil.

Muži boli obžalovaní z krádeží bankomatov na západe Slovenska, v Česku a Rakúsku od roku 2010. Bankomaty vytrhávali zo stien, takto mali ukradnúť 25 bankomatov. Na lúpeže používali kradnuté autá rozličných značiek.