Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pojednávanie vo veci sprenevery Patrika P. bolo odročené na október

Na snímke obžalovaný Patrik P. počas pojednávania na Okresnom súde Bratislava I. 11. júla 2019. Foto: TASR/Martin Baumann

Patrik P. je taktiež právoplatne odsúdený Najvyšším súdom SR v kauze nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia na sedemročný trest odňatia slobody, momentálne žiada podmienečne prepustenie.

Bratislava 11. júla (TASR) – Pojednávanie s obžalovaným Patrikom P. vo veci sprenevery 959.750 eur bolo odročené na 16. a 17. október. Patrik P. je taktiež právoplatne odsúdený Najvyšším súdom SR v kauze nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia na sedemročný trest odňatia slobody, momentálne žiada podmienečne prepustenie.

„Vzhľadom na to, že nikto z poškodených neprišiel, nepovažujem za zmysluplné vykonávať teraz listinné dôkazy," uviedol predseda trojčlenného senátu Michal Kačáni ako dôvod odročenia pojednávania na október. Dodal, že vykonávanie listinných dôkazov by malo zmysel po výsluchu svedkov. Na októbrové pojednávanie plánuje súd predvolať opäť poškodených aj svedkov.

"Okresný súd Bratislava I začal v stredu (10. 7.) pojednávať v trestnej veci P. P., obžalovaného z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu sprenevery. Podľa obžaloby v desiatich skutkoch mal v rokoch 2010 - 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákať finančné prostriedky v celkovej sume 959.750 eur, ktoré však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných, čím mal spôsobiť škodu poškodeným v celkovej sume vyše 840.000 eur," uviedol pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

Patrik P. je známy z kauzy podvodov na nebankovkách, v ktorej figuruje spolu s Dávidom Brtvom a Jozefom M. Vytváraním falošných pohľadávok voči spoločnostiam mala trojica spôsobiť škodu vtedajších 448 miliónov korún, zo zatvorených pobočiek sa mala pritom obohatiť o 53 miliónov korún.

V kauze skrachovaných nebankových spoločností ho uznal vinným ako prvostupňový súd Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Najvyšší súd SR ho napokon 28. marca minulého roka odsúdil na sedem rokov za mrežami. Od júla minulého roka si odpykáva zvyšok svojho trestu. Brtvu odsúdil súd na deväť rokov, od augusta 2018 je však podmienečne prepustený.