Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

V kauze predaja budovy Ravak Slovakia pokračoval proces s Karolom H.

Ilustračné foto Foto: TASR

V prípade dokázania viny, ktorú odmieta, mu hrozí desať- až 15-ročný trest.

Bratislava 31. januára (TASR) – V pondelok pokračoval proces so spoločníkom firmy Ravak Slovakia Karolom H. Pokúsiť sa mal o spreneveru v súvislosti s predajom budovy na Einsteinovej ulici v Bratislave. V prípade dokázania viny, ktorú odmieta, mu hrozí desať- až 15-ročný trest. Na Okresnom súde Bratislava V vypočuli jedného svedka, čítali sa aj listinné dôkazy. Pojednávanie bude pokračovať v stredu (2. 2.).

Ako konateľ a menšinový vlastník spoločnosti Ravak Slovakia sa mal Karol H. podľa obžaloby v roku 2015 snažiť nevýhodne a bez vedomia spoločnosti predať budovu s obchodnými priestormi na Einsteinovej ulici. Za to bol v roku 2015 odvolaný z pozície konateľa firmy.

Spôsobená škoda v prípade dokonania skutku by bola podľa obžaloby viac ako 5,5 milióna eur. "Vec je kvalifikovaná v štádiu pokusu, pretože poškodený sa dozvedel o takomto protiprávnom konaní obžalovaného a prijal opatrenia vo vzťahu ku katastru, aby k tomuto predaju nedošlo," povedal pre TASR prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta.

"Mal som na výber dve ponuky. Vybral som tú vyššiu, výhodnejšiu pre Ravak. Vedel som, že musím zohnať finančné prostriedky, v opačnom prípade skrachujeme," podotkol pred súdom Karol H. Predaj sa mal uskutočniť na splátky. "Rád by som to predal za 'keš', ale taká ponuka nebola," argumentoval. Vinu popiera.

V pondelok vypočuli svedka Daniela Kusého, ktorý sa dlhodobo zaoberá prenájmom obchodných priestorov v Bratislave. Uviedol, že sa podieľal aj na prenájme priestorov budovy Ravak na Einsteinovej ulici v bratislavskej Petržalke. "Prenajímateľom bola firma Ravak, nájomcovia boli rôzni," povedal s tým, že budova sa nachádza v jednej z piatich najvyhľadávanejších bratislavských lokalít s obchodnými priestormi.