Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pokračovanie štrajkovej pohotovosti na FIIT STU fakultu prekvapilo

Aula STU Bratislava, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Členovia štrajkovej pohotovosti sú v prípade, že Kotuliak nevyvodí osobnú zodpovednosť, pripravení k 17. februáru vstúpiť do ostrého štrajku a nezačať výučbu v letnom semestri.

Bratislava 30. januára (TASR) – Pokračovanie štrajkovej pohotovosti zamestnancov Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vedenie fakulty prekvapilo. Ako pre TASR uviedla Monika Karoliová z FIIT STU, ktorá je poverená zastupovaním dekana FIIT Ivana Kotuliaka, v stredu (29. 1.) sa uskutočnilo rokovanie za účasti riaditeľa Ústavu informatiky, informačných systémov a softvérového inžinierstva Petra Lacka a bývalého prodekana Mariána Šimka, pričom riaditeľ ústavu oznámil dekanovi, že sa situáciu pokúsi upokojiť. Šimko spolu s Lackom a ďalšími 29 zamestnancami fakulty sú zároveň zamestnancami v štrajkovej pohotovosti.

"Rokovania sa uskutočňovali pravidelne od 14. januára a pravidelne sa na nich zúčastňoval aj mediátor, predseda predstavenstva Milan Ftáčnik. Mysleli sme si, že postupne spejeme k dohode," vyplýva zo stanoviska FIIT STU s tým, že v stredu večer sa podľa fakulty ukázalo, že dohody nie sú dodržané ani zo strany tých, ktorí sú v štrajkovej pohotovosti.

Zamestnanci vo svojom vyhlásení píšu, že bez dôvery vo vedenie a osobu Kotuliaka nedokážu ďalej pôsobiť na fakulte tak, aby to bolo v súlade so zásadami ich morálnej integrity. "Preto žiadame, aby dekan Ivan Kotuliak vyvodil osobnú zodpovednosť a okamžite rezignoval na post dekana FIIT," uviedli. V opačnom prípade hrozia ostrým štrajkom. "Dekan Ivan Kotuliak nemá našu dôveru. Porušil verejný sľub a účelovo zamestnal 18 nových ľudí," argumentujú. Kotuliak podľa nich svojím konaním ohrozil záujem fakulty na férovom a demokratickom priebehu senátnych volieb a poškodil dobré meno univerzity.

Zamestnanci v štrajkovej pohotovosti zároveň žiadajú Akademický senát (AS) STU, aby sa na svojom mimoriadnom zasadnutí 3. februára opätovne zaoberal a prehodnotil rozhodnutie o neplatnosti januárových volieb do AS FIIT STU. "My si vážime najvyšší demokratický orgán STU, preto výsledky volieb, tak ako ich oznámil AS STU, rešpektujeme," uvádza sa v stanovisku FIIT STU.

Členovia štrajkovej pohotovosti sú v prípade, že Kotuliak nevyvodí osobnú zodpovednosť, pripravení k 17. februáru vstúpiť do ostrého štrajku a nezačať výučbu v letnom semestri. "Zároveň sme nemilo prekvapení, že kolegovia v štrajkovej pohotovosti sa rozhodli z našich študentov urobiť rukojemníkov," zdôraznila Karoliová.

Spoločnosti, ktoré spolupracujú s FIIT STU, chcú, aby sa situácia vyriešila



Zástupcovia spoločností, ktoré aktívne rozvíjajú spoločné vedecko-výskumné aktivity s Fakultou informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave, chcú, aby sa situácia na fakulte vyriešila. V otvorenom liste, ktorý adresovali Akademickému senátu (AS) STU a vedeniu FIIT STU, zároveň uvádzajú, že sú kedykoľvek pripravení poskytnúť súčinnosť pri riešení situácie na fakulte, avšak za jasného dodržiavania demokratických princípov, otvoreného dialógu a transparentnosti.

Pod otvoreným listom je podpísaných osem spoločností. Tie sú zapojené v rôznych výskumných projektoch, ktoré majú za cieľ prepojiť výskumné aktivity FIIT STU s praxou. Cieľom spolupráce medzi firmami je podpora vedy a výskumu.

V otvorenom liste zástupcovia spoločností uviedli, že stoja za bývalou dekankou FIIT STU Máriou Bielikovou, s ktorou vedenie fakulty ukončilo 9. januára pracovný pomer. Následne vznikla petícia, ktorá vyzývala dekana FIIT Ivana Kotuliaka, aby okamžite zrušil jej výpoveď. Signatári s požiadavkou uspeli. V utorok (28. 1.) však Bieliková oznámila, že na FIIT sa už nevráti, dôvodom je podľa nej problém s demokraciou. "Pod vedením profesorky Bielikovej bola pre nás FIIT STU vždy kvalitným partnerom a z početných stretnutí s pani profesorkou bolo vždy jasné, že dbá na vzájomne prospešné a plne transparentné nastavenie spolupráce s partnermi, sledujúc kvalitu výskumu, zapojenie študentov do výskumu a záujmy fakulty," uvádza sa v otvorenom liste.

Zároveň apelujú na vedenie fakulty, aby urýchlene urobilo kroky smerujúce k vyriešeniu situácie. "Reputácia FIIT nie je momentálne pozitívne vnímaná ani partnermi a obávame sa, že ani študentmi a potenciálnymi uchádzačmi o štúdium. Našou veľkou snahou je na Slovensku udržať kvalitných študentov, vedcov a odborníkov. Bolo by veľmi nešťastné, keby táto kauza viedla k obmedzeniu spolupráce FIIT STU v oblasti výskumu s partnermi z praxe či prispela k odchodu významných odborníkov do zahraničia," píše sa v otvorenom liste.

Okamžitú rezignáciu dekana FIIT STU žiada 31 zamestnancov fakulty v štrajkovej pohotovosti. V prípade nenaplnenia ich požiadavky sú pripravení vstúpiť k 17. februáru do ostrého štrajku a nezačať výučbu v letnom semestri. Pokračovanie štrajkovej pohotovosti zamestnancov FIIT STU vedenie fakulty prekvapilo. "Zároveň sme nemilo prekvapení, že kolegovia v štrajkovej pohotovosti sa rozhodli z našich študentov urobiť rukojemníkov," dodáva sa v stanovisku fakulty.

STU vylučuje, že by kvôli situácii na FIIT mohlo dôjsť k ohrozeniu výučby



Vedenie Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vylučuje možnosť, že by mohlo dôjsť k ohrozeniu výučby na Fakulte informatiky a informačných technológií (FIIT) STU. Pre TASR to potvrdil hovorca STU Fedor Blaščák. Časť nespokojných zamestnancov fakulty pohrozila v uplynulých dňoch ostrým štrajkom.

"Situácia na FIIT STU je vážna, prebiehajú rokovania na úrovni rektora a predsedu Správnej rady STU so všetkými zainteresovanými stranami v snahe nájsť prijateľné riešenie, aby sa situácia upokojila," uviedol Blaščák.

Okamžitú rezignáciu dekana FIIT STU Ivana Kotuliaka žiada 31 zamestnancov fakulty v štrajkovej pohotovosti. V prípade nenaplnenia ich požiadavky sú pripravení vstúpiť k 17. februáru do ostrého štrajku a nezačať výučbu v letnom semestri. Pokračovanie štrajkovej pohotovosti zamestnancov vedenie fakulty prekvapilo. "Zároveň sme nemilo prekvapení, že kolegovia v štrajkovej pohotovosti sa rozhodli z našich študentov urobiť rukojemníkov," uviedlo vo štvrtok vedenie FIIT STU pre TASR.

Časť študentov fakulty podporilo 31 zamestnancov v štrajkovej pohotovosti. Informujú o tom študenti FIIT STU na sociálnej sieti s tým, že chcú, aby sa dekan Kotuliak vzdal svojej funkcie. Veria, že takýto krok môže pomôcť k opätovnému vybudovaniu dôvery na fakulte. Pod výzvou, ktorá vznikla vo štvrtok predpoludním, je podpísaných viac ako 100 študentov. "Pri pohľade na podpisy pod vyhlásením si uvedomujeme, že ide o mnohých zamestnancov, ktorí fakultu dostali tam, kde je a ktorí patria medzi študentmi k najlepšie hodnotených učiteľov," tvrdia študenti s tým, že ich rešpekt a podporu si nezískali len ako učitelia či výskumníci. "Títo ľudia sa napriek všetkému, čo to pre nich môže znamenať, postavili na stranu hodnôt, ktoré majú definovať našu fakultu," dodali študenti.

Aj zástupcovia spoločností, ktoré aktívne rozvíjajú spoločné vedecko-výskumné aktivity s FIIT STU, chcú, aby sa situácia na fakulte vyriešila. V otvorenom liste, ktorý adresovali Akademickému senátu (AS) STU a vedeniu FIIT STU, zároveň uvádzajú, že sú kedykoľvek pripravení poskytnúť súčinnosť pri riešení situácie na fakulte, avšak za jasného dodržiavania demokratických princípov, otvoreného dialógu a transparentnosti.