Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

D. Trnka: Nie som si vedomý dopustenia sa disciplinárneho priestupku

Na snímke bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka (vpravo) prichádza na ústne pojednávanie pred disciplinárnu komisiu Generálnej prokuratúry (GP) SR v Bratislave v pondelok 19. októbra 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian

Naposledy sa konanie 4. septembra neuskutočnilo. Trnka sa prostredníctvom svojej obhajkyne ospravedlnil zo zdravotných dôvodov.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka si nie je vedomý, že by sa dopustil disciplinárneho priestupku. Uviedol to vo svojej záverečnej reči pred 3. disciplinárnou komisiou Generálnej prokuratúry (GP) SR. Podľa vlastných slov je však pripravený akceptovať rozhodnutie disciplinárnej komisie. Na strane druhej však využije všetky zákonné možnosti sa odvolať.

Pripomenul, že robí prokurátora 34 rokov a už raz čelil disciplinárnemu konaniu. "Napokon sa ukázalo, že ten proces nebol až taký dobrý. Rok už nemôžem chodiť do roboty, kde by som mohol byť 100-percentne prospešný pre spoločnosť," povedal.

Po prednese záverečných rečí navrhovateľa za GP SR a Trnkovej advokátky sa komisia odobrala na poradu. Rozhodnutie by mala vyniesť približne o 17.00 h. Ústne pojednávanie sa v pondelok začalo o 10.00 h a po oboznámení sa s júlovými závermi Etickej komisie prokuratúry i ukončení dokazovania sa pristúpilo k prednesu záverečných rečí.

Konanie s Trnkom pôvodne odročila koncom júna disciplinárna komisia na neurčito z dôvodu, že sa čakalo na stanovisko Etickej komisie prokuratúry. Tá začiatkom júla zasadala v Banskej Bystrici a konštatovala, že Trnka sa dopustil porušenia pravidiel prokurátorskej etiky porušením dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje ich etický kódex. Trnka tak mal urobiť, keď poskytol minulý rok rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenia nahrávky s Marianom K., počas ktorej mu obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka vyčítal, že mal vydierať akcionára Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre televíziu, v ktorej Trnka hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je okrem toho obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

Kodajová: D. Trnka sa nedopustil žiadneho disciplinárneho priestupku



Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa nedopustil žiadneho disciplinárneho priestupku, ktoré sú mu kladené za vinu, a ani nespáchal trestný čin. Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR by ho mala oslobodiť. Uviedla vo svojej záverečnej reči advokátka Trnku Mária Kodajová.

Advokátka namietala skutky, z ktorých je jej klient disciplinárne stíhaný. Generálna prokuratúra SR (GP) v októbri 2019 nevydala ani po troch dňoch po zverejnení nahrávky rozhovoru Trnku s podnikateľom Marianom K. svoje stanovisko. Kodajová vyslovila zároveň názor, že nemôže súbežne prebiehať disciplinárne konanie a v jednom zo skutkov aj trestné konanie. Pripomenula, že v danom čase poskytnutia rozhovoru pre TV Markíza bol Trnkov dom obliehaný novinármi. Je podľa jej názoru absurdné, že Trnka je obviňovaný z toho, že poskytol redaktorovi Markíza rozhovor, keď v danej chvíli boli na GP SR v platnosti dva rozličné pokyny, smernice pre prokurátorov.

Nebol teda jasný pokyn, ako má prokurátor GP SR postupovať v prípade záujmov a tlakov médií, akým čelil v čase zverejnenia nahrávky s Marianom K. Advokátka okrem iného vo svojej záverečnej reči zdôraznila, že predmetom konania nie je prepustenie podnikateľa Jozefa M. z väzby, ale iba to, že Trnka mal uviesť nepravdivé informácie vzťahujúce sa k dozorovému prokurátorovi Krajskej prokuratúry a smerom k redaktorovi TV Markíza. "Môj klient žiadal o autorizáciu rozhovoru redaktora TV Markíza. Obhajoba žiadala jeho výpoveď, ale na tú sa mohol náležite pripraviť a mohol ako novinár predpokladať, že jediná otázka, ktorá mu bude kladená na výsluchu, bude práve otázka autorizácie," zdôraznila advokátka.

"Nemožno osobu môjho klienta a výkon jeho činnosti ako prokurátora spochybňovať tým, že uvedené osoby ako Jozefa M. a Mariana K. pozná a že poskytol rozhovor TV Markíza, ktorá ho mohla spracovať vhodnejším spôsobom," dodala na záver.


J. Szabó: D. Trnka sa dopustil závažného disciplinárneho previnenia



Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa dopustil poskytnutím rozhovoru pre televíziu v súvislosti s nahrávkou s Marianom K. závažného disciplinárneho previnenia. Počas pondelkového ústneho pojednávania to v záverečnej reči uviedol navrhovateľ disciplinárneho stíhania, námestník Generálnej prokuratúry SR Jozef Szabó. Navrhol disciplinárnej komisii zbaviť Trnku funkcie prokurátora.

Podľa navrhovateľa v rámci disciplinárneho konania bolo preukázané že Trnka mal vzťahy s kriminálne 'závadovou' osobou a aj zavádzal verejnosť v súvislosti s prepustením podnikateľa Jozefa M. z väzby. To bolo preukázané nielen výpoveďou prokurátora Krajskej prokuratúry v Košiciach, ale aj výpoveďou redaktora TV Markíza, ktorému Trnka minulý rok na jeseň poskytol v mieste svojho bydliska rozhovor. K záverečným rečiam sa pristúpilo po tom, ako predseda 3. disciplinárnej komisie vyhlásil v prípade dokazovanie za ukončené.

Ako posledný dôkaz sa čítalo stanovisko Etickej komisie prokuratúry zo 7. júla, o ktoré požiadala pôvodne disciplinárna komisia. Predtým disciplinárna komisia v pondelok zamietla návrh advokátky Trnku na odročenie ústneho zasadnutia. "Neustálym zasahovaním do môjho prejavu mi nie je umožnené riadne chrániť záujmy môjho klienta. Nemáme sa právo vyjadrovať k zverejnenému dokumentu etickej komisie na stránke komisie. To je dávno zverejnené," uviedla advokátka. Predseda disciplinárnej komisie ju upozornil na jej nevhodné správanie sa a upozornil ju na možnosť poriadkovej pokuty.

Konanie s Trnkom pôvodne odročila koncom júna disciplinárna komisia na neurčito z dôvodu, že sa čakalo na stanovisko Etickej komisie prokuratúry. Tá začiatkom júla zasadala v Banskej Bystrici a konštatovala, že Trnka sa dopustil porušenia pravidiel prokurátorskej etiky porušením dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje etický kódex prokuratúry. Trnka tak mal urobiť, keď poskytol minulý rok rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenia nahrávky s Marianom K., počas ktorej mu obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka vyčítal, že mal vydierať akcionára Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre televíziu, v ktorej Trnka hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je okrem toho obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.


Konanie s D. Trnkom pokračuje, návrh na odročenie komisia zamietla



Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry (GP) SR zamietla návrh advokátky bývalého generálneho prokurátora SR Dobroslava Trnku na odročenie konania s jej klientom z dôvodu porušovania protiepidemických opatrení a nezabezpečenia objektívnosti informovanosti z ústneho pojednávania.

Pondelkové konanie podľa predsedu 3. disciplinárnej komisie je v súlade s opatreniami prijatými 14. októbra tohto roku. Opatrenia sa nevzťahujú na zasadnutia orgánov verejnej moci, respektíve štátnej správy. K týmto patrí aj zasadnutie disciplinárnej komisie. „Preto disciplinárna komisia nevidí dôvod na odročenie konania,“ argumentoval okrem iného predseda trojčlennej komisie.

Následne komisia pristúpila k dokazovaniu, a to čítaniu stanoviska etickej komisie. Tá 7. júla skonštatovala porušenie pravidiel prokurátorskej etiky spočívajúce v porušení dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje ich etický kódex.

„Etická komisia prokuratúry sa zaoberala skutkami tak, ako sú vymedzené v žiadosti disciplinárnej komisie GP SR v súvislosti s poskytnutým rozhovorom súkromnej televízii a skutočnosťami, ktoré odzneli v rámci tejto nahrávky a dotýkali sa preberaných súvislostí a aj okolností prepustenia z väzby osoby J. M.,“ vysvetlil v júli predseda etickej komisie Rastislav Remeta.