Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pokračuje pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) pred hlavným pojednávaním na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 8. júla 2021. Foto: TASR - Jakub Kotian

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení.

Pezinok 9. júla (TASR) - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje počas piatka hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. Pojednávanie je naplánované aj na tri dni budúceho týždňa.

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská má počas piatka vypočuť štyroch svedkov, a to prokurátora Úradu Špeciálnej prokuratúry Michala Stanislava, Mariána Kočnera (pozn. TASR: menovec), Petra Jenčíka a Máriu Karocsányovú. Všetci sú aktuálne prítomní na súde.

Samosudkyňa počas štvrtka (8. 7.) vypočula dvoch svedkov. Išlo o kajúcnika a bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa a niekdajšiu prokurátorku z Úradu špeciálnej prokuratúry Blanku Godžovú.

Na snímke svedok Ľudovít Makó pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) 8. júla 2021 v Pezinku.
Foto: TASR


V stredu (7. 7.) na súde vypovedal niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman a podnikateľ Viliam Ružička, kamarát Dušana K. Bývalý špeciálny prokurátor sa rozhodol v stredu (7. 7.) vypovedať. Pred samosudkyňou ŠTS Záleskou vyhlásil, že je nevinný a odmietol návrh samosudkyne na uzavretie dohody o vine a treste.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana K. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Prokurátora ÚŠP prekvapilo nepodanie sťažnosti voči prepusteniu Kudličku


Prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michala Stanislava prekvapilo, že voči rozhodnutiu sudcu o prepustení z väzby bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku nebola podaná sťažnosť. Udialo sa to počas jeho dovolenky. Zastupovala ho vtedajšia prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová, ktorá na nepodanie sťažnosti mala súhlas od vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dušana K. Stanislav v piatok vypovedal na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku ako svedok v prípade Dušana K.

Stanislav dozoroval v roku 2017 trestnú vec zločineckej skupiny takáčovcov. Pred jeho odchodom na dovolenku ho informovali, že obvineného bosa takáčovcov Kudličku pravdepodobne prepustia z väzby na peňažnú kauciu a že sa prípad vráti na prvostupňový súd. To stihol oznámiť jednej z dvoch vyšetrovateliek.

Počas jeho dovolenky mu volala vyšetrovateľka, či vie o prepustení Kudličku na slobodu. Godžová s ním o tom podľa jeho slov hovoriť nechcela, čomu nerozumel. "Pochopil som konanie kolegyne Godžovej tak, že po výsluchu Kudličku zrejme dospela k záveru, že nebude potrebné podávať sťažnosť, a že teda volala špeciálnemu prokurátorovi a žiadala ho v tejto súvislosti o súhlas," skonštatoval.

Stanislava nepodanie sťažnosti prekvapilo. Rátal s tým, že Kudličku prepustia, no nevedel, za akých okolností a prečo nebola podaná sťažnosť. Až neskôr sa dozvedel, že dal na to súhlas špeciálny prokurátor. Pri stretnutí s Godžovou bola podľa Stanislava plačlivá, bála sa disciplinárneho stíhania. "Vysvetľoval som jej, že sa nemá čoho báť, ak postupovala v zmysle súhlasu špeciálneho prokurátora," povedal pred súdom Stanislav.

Godžová už vo štvrtok (8. 7.) pred súdom vypovedala, že konala na pokyn od Dušana K., a preto sťažnosť nepodala. Ten jej mal povedať, že nie je potrebné podávať sťažnosť, ak by bol Kudlička prepustený a súd prijme kauciu.

"Moje stanovisko k väzbe Kudličku bolo negatívne, navrhol som ho neprepustiť a jeho žiadosti som nevyhovel a predložil som ju sudcovi pre prípravné konanie," povedal. Stanislav tiež vysvetlil, že v čase neprítomnosti dozorového prokurátora sa zastupujúci prokurátor vždy drží jeho stanoviska. Pokiaľ by tomu sudca nevyhovel, automaticky by podával sťažnosť.

S obžalovaným bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. sa Stanislav pozná od roku 2013 ako so svojím nadriadeným, bol podľa neho jeden z najlepších šéfov. Skonštatoval, že mali len pracovný vzťah. Ozrejmil, že Dušan K. nikdy u neho neintervenoval a nikdy mu nedával pokyny.

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská by mala počas piatka vypočuť ešte troch svedkov.

Na súde s Dušanom K. vypočuli aj úradníčku zodpovednú za utajované dokumenty


Na archívnej snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K.
Foto: TASR - Jakub Kotian

V procese s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. vypočula v piatok samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská aj svedkyňu Máriu Karocsányovú. Ide o administratívnu pracovníčku na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), na starosti má administratívnu bezpečnosť, prijíma utajované písomnosti a vydáva ich prokurátorom na vyžiadanie, prípadne robí fotokópie. Nespomínala si, že by ju Dušan K. žiadal o iné ako pridelené písomnosti.

Utajované písomnosti vydáva svedkyňa prokurátorom na vyžiadanie. "Niektorí majú veci uložené vo vlastných trezoroch, ale v princípe sú tieto veci pod mojím dozorom u mňa v trezoroch," skonštatovala. Bývalý špeciálny prokurátor mal podľa nej pridelené svoje veci, kde sa nachádzalo veľa vyhradených písomností a videl ich ako dozorujúci prokurátor. Nespomína si, že by mu predkladala iné vyhradené písomnosti. "Ani ma nežiadal o súčinnosť v takejto súvislosti v iných ako jeho vlastných pridelených veciach," skonštatovala.

Karocsányová má na starosti vyhotovovanie fotokópií z utajovaných písomností. Robila ich na požiadanie konkrétneho prokurátora v zmysle vyhlášky Národného bezpečnostného úradu. "Nemám vedomosť o tom, že by boli vyhotovované fotokópie z utajovaných písomností bez dodržania postupu, ale ak by niekto chcel vyhotoviť fotokópiu bez dodržania postupu, bolo by to možné," uviedla pred súdom. Na otázku prokurátora tiež povedala, že Dušan K. ju navštevoval v jej kancelárii, a to aj v priestoroch, kde sa nachádzali utajované skutočnosti.

Samosudkyňa ŠTS Pamela Záleská začala popoludní s vypočúvaním ďalšieho svedka, a to Mariána Kočnera. Ide o menovca podnikateľa obžalovaného v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.