Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

V kauze kontroverzných šekov Kotlebu bolo dokazovanie na ŠTS ukončené

Na snímke obvinený predseda ĽSNS Marian K. počas hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 21. septembra 2020. Foto: TASR Jaroslav Novák

Kotleba sa na proces dostavil v sprievode svojich obhajcov - Ondreja Mularčíka a Tomáša Rosinu.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Samosudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásila dokazovanie v súdnej kauze s obžalovaným predsedom ĽSNS Marianom Kotlebom v kauze kontroverzných šekov za ukončené. Po hodinovej prestávke sa pristúpi k prednesu záverečných rečí.



Obžalovaný predseda ĽSNS zdržiaval hlavné pojednávanie na ŠTS opakajúcimi sa prejavmi. Uviedla to predtým samosudkyňa ŠTS po výpovedi Kotlebu v kauze šekov. Následne prijala opatrenie na kladenie otázok prokurátorom Úradu špeciánej prokuratúry (ÚŠP).

Kotleba mu však odmietol odpovedať na otázky. "Výsluch svojho klienta pokladám za nezákonný a preto nebudem mu klásť otázky," povedal obhajca Tomáš Rosina. Z rovnakého dôvodu mu odmietol klásť otázky aj obhajca Ondrej Mularčík. Sudkyňa následne skonštatovala, že Kotleba odmietol odpovedať na otázky nielen prokurátorovi, ale aj súdu.

Kotleba sa na proces v pondelok ráno dostavil v sprievode svojich obhajcov Mularčíka a Rosinu. Naposledy naplánovaný proces na 8. septembra bol zrušený. Obžalovaný totiž požiadal o ospravedlnenie neúčasti, pretože sa nachádzal v karanténe pre nový koronavírus po návrate z Čiernej Hory.

Predtým pojednávania brzdil fakt, že sa súdny spis v kauze šekov nachádzal na pôde Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý rozhodoval o námietke zaujatosti voči samosudkyni Ružene Sabovej. NS SR námietku napokon zamietol a pojednávanie tak naďalej môže viesť Sabová. V prípade sa konalo koncom marca a na začiatku júna.

Predseda ĽSNS sa mal podľa prokurátora trestného činu dopustiť, keď odovzdal v roku 2017 trom rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov vystavených na sumu 1488 eur. Tie považujú obžaloba aj viacerí znalci, ktorí na súde vypovedali, za neonacistickú šifru.


M. Kotleba vzniesol ďalšiu námietku zaujatosti, sudkyňa ŠTS o nej nekonala




Predseda ĽSNS Marian Kotleba obžalovaný v kauze kontroverzných šekov pre chudobnejšie rodiny vzniesol v pondelok na pojednávaní ďalšiu námietku zaujatosti voči samosudkyni Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku Ružene Sabovej. Podľa jeho názoru je sudkyňa ovplyvnená médiami a koná v jeho neprospech.

"Sudca by sa nemal nechať ovplyvňovať verejnou mienkou. Neviem, za čo som súdený a neviem doteraz, prečo má byť sprísnená kvalifikácia," povedal mimo iného Kotleba. Sudkyňa podľa neho založila do spisu podnet na NAKA po zhliadnutí mediálneho výstupu ku kauze na YouTube. "Samosudkyňa žije mediálnymi výstupmi," nechal sa počuť predseda ĽSNS. Sudkyňa o jeho námietke nekonala, pretože nespĺňala procesné náležitosti. V lete Kotleba už raz podal námietku zaujatosti voči sudkyni, tú však Najvyšší súd SR v auguste právoplatne zamietol.


M. Kotleba obžalobu v kauze šekov považuje za tendenčnú



Predseda ĽSNS Marian Kotleba odmieta obžalobu v kauze kontroverzných šekov so sumou 1488 eur a považuje ju za tendenčnú. Kotleba to uviedol počas svojej výpovede pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku. Reagoval tak na obžalobu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý ju podal v októbri 2019.

Kotleba odovzdal kontroverzné šeky rodinám v núdzi 14. marca 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Číslo 1488 považuje ÚŠP aj znalci za extrémistickú symboliku.

Akcia však mala podľa Kotlebu národný a kresťanský charakter. "Odovzdal som trom rodinám šeky. Tie šeky nič nesymbolizovali, boli to reálne, skutočné charitatívne šeky a všetci tí ľudia ich dostali," uviedol pred samosudkyňou ŠTS Kotleba. Darovanie šekov v rámci charitatívnej akcie aj s takouto sumou nie je podľa Kotlebu trestným činom. Prokurátor je podľa jeho názoru v dôkaznej núdzi.

Súd sa v pondelok dopoludnia zaoberal čítaním listinných dôkazov okrem mediálnych výstupov, aj častí stanov parlamentnej strany a volebného programu. Išlo o časti programu, kde ĽSNS deklarovala svoje zámery, postupy voči rómskemu etniku, čiernym stavbám a príchodu imigrantov. Čítali sa zámery ĽSNS na obranu hraníc SR, stiahnutie slovenských vojakov zo zahraničných misií či zabránenie príchodu čo "len jedného imigranta na Slovensko" a "vystúpenia Slovenska zo zločineckej organizácie NATO."

Kotleba kritizoval, že sa čítali pred súdom len vybrané časti z volebného programu strany. Podľa neho podstatná časť dôkazov bola odignorovaná. "Nie je to rovnomerné a rovnovážne," povedal Kotleba.

Na prvých pojednávaniach v kauze český znalec z oblasti nacizmu, fašizmu a neonacizmu Jan Uhlíř potvrdil, že číslo 1488 je notoricky známa šifra. Číslo 14 je považované za neonacistickú šifru nadväzujúcu na slová pravicového teroristu Davida Lana o zabezpečení budúcnosti pre "biele deti". "Kto sa na ňu odvoláva, jednoznačne súhlasí s jej rasistickým podtextom," uviedol znalec. Číslo 88 má znamenať ôsme písmeno v abecede, čiže HH. To symbolizuje nemecký nacistický pozdrav Heil Hitler. "Každý, kto používa túto skratku, ju používa s vedomím, že názorovo súhlasí s tým, že vzdávame vedome hold masovému vrahovi Adolfovi Hitlerovi," vysvetlil znalec.