Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Kriminalista nezistil zásahy do Threemy, súd prerušili

Spomienka na zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú na Radničnom námestí v Pezinku, archívne foto. Foto: TASR Michal Svítok

Okrem Threemy sa Mikulaj v pondelok na súde vyjadroval aj k fotografii z telefónu dcéry Aleny Zs.

Pezinok 29. júna (TASR) - Kriminalista z oblasti informačných technológií Dušan Mikulaj vylúčil pred senátom Špecializovaného trestného súdu, že by sa zasahovalo do mobilných telefónov Mariana K. a aplikácie Threema. Po jeho výsluchu bolo pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice prerušené do 20. júla.

Mikulaj na súde vysvetlil, že sa teoreticky dá dopísať správa do aplikácie, ako to tvrdia obžalovaní Marian K. a Alena Zs., avšak zanechalo by to stopy. Také tam Mikulaj nenašiel. Kriminalista tiež vysvetlil, že ku každej správe odoslanej cez aplikáciu Threema vzniká unikátny alfanumerický kód, v aplikácii zostane aj po vymazaní správ. Kódy z telefónu Mariana K. sa zhodujú s tými, ktoré sa našli v telefóne Aleny Zs. Obžalovaní sa na súde bránili tým, že nikdy nepopierali komunikáciu ako takú a že kód nehovorí nič o obsahu danej komunikácie.

Informácie o unikátnom kóde, ktoré predostrel na súde Mikulaj, považuje splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic za veľmi dôležitý dôkaz. Obžalovaní totiž spochybňujú autenticitu správ, ktorá má dokazovať ich stretnutie deň po vražde novinára. „To podľa mojej mienky nepriamo potvrdzuje, že pri tomto stretnutí prišlo k odovzdaniu peňazí za vykonanie vraždy Jána Kuciaka. Ak by tomu tak nebolo, tak by stretnutie nepopierali, ktoré je potvrdzované nielen Threemou, ale aj ďalšími dôkazmi,“ myslí si advokát.

Okrem Threemy sa Mikulaj v pondelok na súde vyjadroval aj k fotografii z telefónu dcéry Aleny Zs. Na fotke sa má nachádzať auto Mariana K., čo má dokazovať, že sa v čase vzniku fotografie s Alenou Zs. stretol. Metadáta hovoria, že bola vyhotovená 26. februára 2018, čiže v deň, keď sa verejnosť dozvedela o vražde novinára. Podľa obžalobnej verzie sa vtedy Marian K. opätovne stretol s Alenou Zs. v golfovom areáli v Báči. Obžalovaní nechápu, čo sa tým malo dokázať, Alena Zs. uviedla, že nikdy toto stretnutie nepopierala.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.


V kauze Kuciak vylúčili verejnosť, riešia telefonáty obžalovaných

Z časti pondelkového pojednávania Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vylúčili verejnosť. Dôvodom je, že sa oboznamujú skutočnosti súvisiace s odpočúvaním obžalovaných.

Súdne príkazy na odpočúvanie sú zo zákona utajovanou skutočnosťou, z pojednávacej miestnosti tak vykázali aj novinárových príbuzných. Predsedníčka senátu Ružena Sabová vylúčila verejnosť vrátane príslušníkov Úradu na ochranu ústavných činiteľov s komentárom, že sa bude jednať iba o krátku chvíľu.

Popoludní by mal na súde opätovne vypovedať kriminalista z odboru IT Dušan Mikulaj. Kriminalista z oblasti IT Mikulaj vykonal analýzu telefónov obžalovaných, ktorá mapovala ich pohyb v čase pred, počas a po vražde vo Veľkej Mači.

Na súde v kauze vraždy J. Kuciaka sa čítali SMS medzi Z. Andruskóom a Alenou Zs.


Na súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka sa v pondelok dopoludnia čítali SMS správy a prehrával telefonát medzi obžalovanou Alenou Zs. a odsúdeným Zoltánom Andruskóom. Podľa obžalovanej dokazujú jej výpoveď o tom, že jej Andruskó dlžil peniaze. Komunikácia pochádza z dní tesne pred ich zadržaním v septembri 2018.

V komunikácii Alena Zs. opakovane urguje Andruskóa a pokúša sa od neho vymáhať úroky z pôžičky, ktorú si mal od nej zobrať. Andruskó dlhodobo tvrdí, že Alena Zs. od neho požadovala 20.000 eur, ktoré mali byť záloha za vraždu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Maroša Žilinku. Žilinka je dozorovým prokurátorom v kauze Technopol servis, v ktorej je obvinený aj Marian K. K jeho vražde nedošlo. Vzhľadom na to mal podľa obžalobnej verzie Andruskó Alene Zs. dlžiť peniaze, ktoré sa mali byť „odpracované“ sprostredkovaním vraždy novinára.

Správy pochádzajúce zo septembra 2018, čo je viac než pol roka po vražde novinára. Hovoria o tom, ako Alena Zs. naďalej vymáha od Andruskoá úroky z neurčitej sumy. „Tento dôkaz dokazuje, že pán Andruskó si žiaden dlh ničím neodpracoval a už vôbec nie vraždou. Dokazuje to, že Andruskó peniaze požičané mal, úrok platil a meškal,“ myslí si Alena Zs.

Po komentovaní správ medzi Andruskóm a Alenou Zs. dostala obžalovaná možnosť pokračovať vo svojej spontánnej výpovedi. V tej naďalej komentuje výpovede Andruskóa.


Pokračuje pojednávanie v kauze vraždy J. Kuciaka, vypovedať má znalec

V pondelok pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) bude v popoludňajších hodinách vypovedať už po tretí raz kriminalista z odboru informačných technológií Dušan Mikulaj.

Kriminalista z oblasti IT Mikulaj vykonal analýzu telefónov obžalovaných, ktorá mapovala ich pohyb v čase pred, počas a po vražde vo Veľkej Mači. Mikulaj podľa splnomocnencov poškodených podporil obžalobnú verziu, ako aj verziu neprávoplatne odsúdeného Miroslava M. a právoplatne odsúdeného Zoltána Andruskóa. To obhajoba odmieta a upozorňuje na nezrovnalosti pri analyzovaní pohybu obžalovaných na základe tzv. BTS staníc.

V ostatných dňoch pred senátom ŠTS vypovedali obvinení Marian K. a Alena Zs. Obaja naďalej trvajú na svojej nevine. Okrem výpovedi obžalovaných predsedníčka senátu Ružena Sabová informovala o tom, že bude rozhodovať o nových dôkazných návrhoch. Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic chce, aby sa na súde prehrávali videá z telefónu Mariana K., ktoré majú ukazovať jeho životný štýl.