Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces s Dušanom K.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. prichádza v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) na pokračovanie hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v utorok 13. júla 2021. Foto: TASR Jaroslav Novák

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Pezinok 13. júla (TASR) – Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. pokračuje štvrtým pojednávacím dňom. Výsluch pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) má v utorok absolvovať viacero prokurátorov. Pojednávanie je predbežne naplánované do štvrtka (15. 7.).

Sudkyňa Pamela Záleská v závere minulého týždňa avizovala, že na utorkovom pojednávaní plánuje vypočuť prokurátorov Bohdana Čelovského, Tomáša Honza, Juraja Novockého a Vasiľa Špirka. Všetci štyria svedkovia sa nachádzajú v pojednávacej miestnosti. V piatok (9. 7.) už vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Jenčík.

Obžalovaný Dušan K. minulý týždeň pred samosudkyňou vyhlásil, že je nevinný, a odmietol jej návrh na uzavretie dohody o vine a treste.

Počas uplynulého týždňa v kauze vypovedali viacerí svedkovia. Medzi nimi bol napríklad niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman. Ten uviedol, že Dušan K. mal zasahovať do procesu so šéfom zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomírom Kudličkom. Zo svojej pozície bývalého špeciálneho prokurátora mal zabezpečiť, aby prokurátorka ÚŠP voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku na kauciu nepodala sťažnosť. Za to mal Dušan K. zinkasovať 50.000 eur.

Na snímke bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. prichádza v sprievode príslušníkov Zväzu väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) na pokračovanie hlavného pojednávania na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v utorok 13. júla 2021.
Foto: TASR Jaroslav Novák


Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde opísala, že dostala pokyn od Dušana K. týkajúci sa väzby šéfa takáčovcov. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó rovnako potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi K. odovzdal 50.000 eur. Makó počas výpovede tiež priblížil, ako od Dušana K. prevzal časti vyšetrovacieho spisu, a potvrdil tak vynášanie úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

NAKA zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Prokurátor ÚŠP v tejto veci podal v apríli tohto roka na súd obžalobu na Dušana K. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Čo sa týka väzobnej veci Ľubomíra Kudličku z roku 2017, ktorej sa týka obžaloba, Dušan K. má pocit, že Honz „na jednej strane uviedol, že nepripisoval veci náležitý význam, že to mohol brať na ľahkú váhu. Na druhej strane sa vyjadroval, že išlo o šéfa zločineckej skupiny“.

Národná kriminálna agentúra zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení. Dušan K. čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Prokurátor V. Špirko nevedel o konečnom návrhu k väzbe bosa Ľ. Kudličku


Dozorový prokurátor Michal Stanislav považoval žiadosť bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku o prepustenie z väzby za nedôvodnú. Počas výpovede v rámci procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. to v utorok uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko. Na rozhodovaní o väzbe sa napokon zúčastnila prokurátorka Blanka Godžová, ktorá voči prepusteniu Kudličku nepodala sťažnosť. „Nemal som vedomosť, aký urobila konečný návrh,“ zdôraznil Špirko.

Počas týždňa, keď sa rozhodovalo o prepustení z väzby, bol Stanislav na dovolenke. Špirko mal služobnú pohotovosť. Stanislav ho požiadal, či by sa nemohol zúčastniť verejného zasadnutia v Banskej Bystrici o žiadosti Kudličku o prepustenie z väzby. „Odovzdal mi spis, v krátkosti mi stručne vysvetlil, že zanechal negatívne stanovisko k prepusteniu z väzby,“ podotkol Špirko.

Na snímke svedok a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vasiľ Špirko pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 13. júla 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Keďže mala prokurátorka Godžová pracovnú cestu do Banskej Bystrice, Špirko ju poprosil, či by neabsolvovala väzobnú vec ona. „Vyjadrenie kolegyne bolo neutrálne, nemala s tým problém. Vysvetlil som jej, že sa jedná o jednoduchú situáciu, kde kolega Stanislav napísal svoje vyjadrenie a treba na ňom len zotrvať,“ vyhlásil svedok.

Po rozhodnutí ho kontaktoval dozorový prokurátor kauzy Stanislav. „Trošku s nahnevaným hlasom sa ma spýtal, čo sa deje. Povedal mi, že Kudlička bol prepustený. Odpovedal som mu, že som na tom verejnom zasadnutí nebol, že tam išla Blanka Godžová. Pochopil som, že išiel potom kontaktovať ju,“ dodal Špirko.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. mal za zabezpečenie prepustenia Kudličku podľa obžaloby inkasovať 50.000 eur. Vtedajší prokurátor ÚŠP Juraj Novocký v utorok predpoludním uviedol, že nepochybuje o tom, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu z väzby bosa takáčovcov odobril v roku 2017 vtedajší špeciálny prokurátor.

Sudkyňa Pamela Záleská prerušila po Špirkovej výpovedi hlavné pojednávanie. Bude pokračovať v stredu (14. 7.) od 9.00 h. Vypočutí majú byť dvaja svedkovia, medzi nimi aj Ľubomír Kudlička.


B. Čeľovský: Spis k príprave vraždy J. Čurillu je na inšpekcii

Na snímke svedok a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdan Čeľovský pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 13. júla 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vyšetrovací spis k príprave vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu sa v súčasnosti nachádza na Úrade inšpekčnej služby. V utorok to uviedol pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) dozorový prokurátor prípadu Bohdan Čeľovský, ktorý vypovedal v rámci procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K.

Obžaloba mu okrem iného kladie za vinu vynášanie zo spisu prípravy vraždy Čurillu. Tiež, že bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi vyzradil jeho odpočúvanie. „Spis sa teraz nachádza na inšpekcii. Je preverované vedenie vyšetrovania vo veci, ktorí konkrétni príslušníci mohli zaktivizovať konanie v tejto veci,“ podotkol Čeľovský.

Tvrdí, že o možnom marení vyšetrovania prípravy vraždy sa prvý raz dozvedel s informáciou o obvinení Dušana K. z tohto konania. Dočítal sa to v rozhodnutí, ktorým ho zbavili mlčanlivosti.

Na snímke svedkovia a prokurátor Úradu európskej prokuratúry (EPPO) za Slovensko Juraj Novocký, prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Bohdan Čeľovský, Vasiľ Špirko a Tomáš Honz pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 13. júla 2021.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


Priblížil, že trestné stíhanie sa začalo na základe rozhovoru medzi Ľudovítom Makóom a Mariánom Kočnerom (menovcom podnikateľa obžalovaného v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, pozn. TASR). Hovorili o tom, že vyšetrovateľ Čurilla mal zaviniť obesenie jedného z členov zločineckej skupiny takáčovcov, čo narušilo aj Makóov biznis. Spomenuli tiež, že jeho bratranec to nenechá len tak.

Vyšetrovanie prípravy vraždy vyšetrovateľa Čurillu skončilo rozhodnutím, že sa skutok nestal. Podozrenia nepotvrdili výpovede svedkov, nasadené informačno-technické prostriedky (ITP), či iné dôkazy, spresnil prokurátor. K rozhodnutiu o zastavení trestného stíhania malo prísť na začiatku roka 2021.

V súvislosti s týmto prípadom si Čeľovský spomenul na minuloročné náhodné stretnutie s Dušanom K., keď si niesol do kancelárie čaj. „Pán obžalovaný vyšiel a neformálne, žoviálne, sa spýtal či nám už okrem prokurátorov chcú zabiť aj vyšetrovateľov,“ uviedol.

Makó uplynulý týždeň vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Čurillu, a to sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.


Honz: Dušan K. dal pokyn ku kauze Gorila, svoje zadržanie očakával



Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. dal pokyn na pridelenie prípadu skartácie spisu z kauzy Gorila konkrétnemu prokurátorovi. Na pojednávaní pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) o tom vypovedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Tomáš Honz.

„Pokyn bol napísaný na samolepiacom lístku a znel: Doktor Honz, prideľte vec doktorovi Vargovi,“ ozrejmil Honz. Ako tvrdí, v tej chvíli sa bál „čo sa s úradom deje, že tam prichádza k apokalypse“.

Honzovi prišlo zvláštne, že má spis prideliť konkrétnej osobe. „Spis mohol prideliť priamo špeciálny prokurátor alebo zvyklosť bola taká, že by som ako vedúci oddelenia pridelil spis nejakej osobe podľa môjho vedomia a podľa zaťaženia na oddelení,“ podotkol pred novinármi.

Udiať sa to malo na konci septembra 2020. „Túto vec som si zapamätal, aj som si to vyfotil do mobilu, lebo som sa cítil ohrozený, že môže ísť o nejakú lesť na moju osobu,“ zdôraznil. Pripomenul, že to bolo v období, keď sa pohli spoločenské procesy a bolo zrejmé, že sa začne vyvodzovať zodpovednosť.

Spis napokon Honz prokurátorovi Márianovi Vargovi pridelil. „Rozhodol som sa vyhovieť, pretože som dostal pokyn od špeciálneho prokurátora. Stále hovorím, že pokiaľ máte šéfa, ktorý má bezpečnostnú previerku Národného bezpečnostného úradu, ktorú dotuje informáciami Slovenská informačná služba a polícia, z akého dôvodu by som mohol nevyhovieť takémuto pokynu,“ pýtal sa svedok.

Priblížil tiež, že bývalý špeciálny prokurátor na sklonku svojho pôsobenia vo funkcii chodil skleslý a smutný. „Mal som pocit, ako keby ho to zlomilo. Hovoril mi, že očakáva, že bude zadržaný,“ uviedol.

Honz nemal s Dušanom K. ako so šéfom žiadny problém, cítil podporu pri jeho agende boja proti extrémizmu. „Stalo sa mi, že som bol vo veci jeho rozhodnutia o zrušení obvinenia Robertovi Ficovi nahnevaný, ale už taký názor nemám, plynutím času som zistil, že rovnaký názor má aj nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic,“ doplnil.

Národná kriminálna agentúra zadržala bývalého špeciálneho prokurátora koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po obvinení. Dušan K. čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.


T. Honz: Prokurátori ÚŠP dostali zákaz komunikovať o prípade Dušana K.



Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) nemôžu medzi sebou komunikovať o prípade bývalého špeciálneho prokurátora Dušana K. V utorok to pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uviedol prokurátor ÚŠP Tomáš Honz. Príkaz mali vydať špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a jeho zástupca Peter Kysel pred približne šiestimi mesiacmi.

Honz doplnil, že sa tým má podľa vedenia ÚŠP predísť ovplyvňovaniu svedeckých výpovedí. „Zákaz bol vydaný na stručnej porade zvolanej len na tieto účely. Zúčastnili sa na nej osoby, ktoré mali byť v tomto trestnom procese vypočuté ako svedkovia. K porade prišlo 1. júna 2021,“ doplnil Honz.

„Keďže vedenie Úradu špeciálnej prokuratúry malo informácie, že dvaja predvolaní svedkovia v trestnej veci Dušana K. navzájom komunikujú, tak sme sa spolu s JUDr. Petrom Kyselom rozhodli, že požiadame všetkých predvolaných svedkov z ÚŠP, teda prokurátorov aj ostatných pracovníkov, aby o danej veci navzájom nekomunikovali, pretože budú vypočutí ako svedkovia," spresnil pre TASR špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Dodal, že svedok by mal vo všeobecnosti vypovedať o veciach, ktoré si pamätá na základe vlastných zmyslov, a nie na základe toho, čo uvádza iný svedok.

T. Honz: Bál by som sa nepodať sťažnosť voči prepusteniu obvineného z väzby



Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz by sa bál ako intervenujúci prokurátor nepodať sťažnosť voči rozhodnutiu súdu prepustiť obvineného z väzby. V utorok to uviedol pred sudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). Reagoval tak na nepodanie sťažnosti prokurátorkou ÚŠP v roku 2017 voči rozhodnutiu ŠTS, ktorý prepustil bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Na snímke svedok a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Tomáš Honz pred hlavným pojednávaním s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 13. júla 2021.
Foto: TASR Jaroslav Novák


„Je úplne štandardne zaužívané, že intervenujúci prokurátor drží ,lajnu', to znamená, že nemusí mať naštudovaný prípad, v ktorom intervenuje, ale drží sa stanoviska alebo názoru dozorového prokurátora,“ zdôraznil Honz. Dozorový prokurátor tejto kauzy Michal Stanislav bol v čase rozhodovania o väzbe na dovolenke. Honz zdôraznil, že hoci mal Stanislava zastupovať, nikto ho nepoveril, aby sa zúčastnil na tomto úkone. „Tá vec išla úplne mimo mňa,“ podotkol. Zároveň mu prišlo zvláštne, že na rozhodnutie šla prokurátorka Blanka Godžová. „Zrejme sa o tom rozhodlo vo vedení ÚŠP,“ podotkol.

Uviedol, že Stanislav mu pred odchodom na dovolenku neoznámil, že sa bude v prípade Kudličku rozhodovať o väzbe. „Nemyslím si, že mi kolega Stanislav oznamoval, že by vo veci obvineného Kudličku mala prísť priamo žiadosť o prepustenie z väzby. Avizoval mi, že má prísť nejaké jej doplnenie alebo že v tom má byť nejaké ďalšie konanie,“ povedal Honz. Sudcovi pre prípravné konanie mal len doručiť písomné stanovisko dozorového prokurátora.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. mal za zabezpečenie prepustenia Kudličku z väzby podľa obžaloby inkasovať 50.000 eur. Vtedajší prokurátor ÚŠP Juraj Novocký v utorok predpoludním uviedol, že nepochybuje o tom, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu z väzby bosa takáčovcov odobril vtedajší špeciálny prokurátor. Novocký doplnil, že Godžovú poveril účasťou na väzobnom rozhodovaní, lebo Honz bol v tom čase pracovne vyťažený.


J. Novocký nepochybuje, že Dušan K. dal pokyn nepodať sťažnosť k väzbe Kudličku



Bývalý prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Juraj Novocký nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu z väzby bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku odobril vtedajší špeciálny prokurátor Dušan K. Súčasný európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Novocký to uviedol novinárom po výpovedi pred Špecializovaným trestným súdom.

Kudličku v roku 2017 Špecializovaný trestný súd prepustil z väzby na kauciu, pričom prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová voči rozhodnutiu nepodala sťažnosť. „Nemyslím si, že mi priamo povedala, že s ním volala, ale určite mi povedala po rozhodnutí, že takýto pokyn, súhlas, od neho dostala,“ podotkol Novocký.




„Spomínala, že k pokynu špeciálneho prokurátora vyhotovila aj záznam. Samotný záznam som nevidel, takže sa neviem vyjadriť k jeho obsahu,“ dodal Novocký. Zároveň odmietol, že by mal už pred rozhodnutím ŠTS vedomosť o prepustení Kudličku, čo tvrdí Dušan K. „Ja som takúto informáciu nemal,“ zdôraznil s tým, že so sudcami o prípade nekomunikoval.



J. Novocký: Dušan K. sa ma pýtal, kto ide na rozhodovanie o väzbe pre Kudličku



Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. sa zaujímal o väzbu šéfa zločineckej skupiny takáčovcov Ľubomíra Kudličku. Pred rozhodovaním mal kontaktovať zastupujúceho prokurátora Juraja Novockého s otázkou, kto ide na rozhodovanie o väzbe. Na utorkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) to uviedol v súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Novocký.

„Deň alebo dva pred rozhodnutím ma kontaktoval pán doktor Dušan K. a pýtal sa ma, kto ide na rozhodovanie. Na čo som mu odpovedal, že tam ide doktorka Godžová. Zároveň sa pýtal, či je v práci. Neviem, či v tom okamihu bola, ale po skončení toho telefonátu som kolegiálne, alebo priateľsky, povedal doktorke Godžovej, že sa Dušan K. zaujíma o to, kto ide na to konanie,“ povedal svedok. Vnímal ako normálnu vec, že sa na to jeho nadriadený pýtal, keďže sa na ňom nemohol zúčastniť dozorový prokurátor v danej veci.

Novocký potvrdil, že v čase rozhodovania o nahradení väzby pre vtedy obvineného Kudličku bol dozorový prokurátor prípadu Michal Stanislav na dovolenke. Zastupovať ho mal prokurátor Tomáš Honz, ten sa však podľa Novockého nemohol na konaní zúčastniť. „Preto bolo mojou povinnosťou ako zastupujúceho riaditeľa zabezpečiť účasť na tomto úkone. Vzhľadom na prítomnosť prokurátorov na pracovisku a ich pracovné povinnosti som oslovil kolegyňu Godžovú, ktorá mala v ten deň plánované konanie v Banskej Bystrici,“ podotkol.

Nepodanie sťažnosti voči rozhodnutiu ŠTS o prepustení Kudličku na kauciu Novockého prekvapila. „Ale nemal som podrobnú znalosť o stave vyšetrovania v tejto veci,“ zdôraznil s tým, že aj preto nevedel posúdiť, či boli naďalej vo veci dôvody na väzbu. Tvrdí, že prokurátorka Godžová nebola po rozhodnutí súdu „vo svojej koži“.

Svedok doplnil, že dozorový prokurátor kauzy Stanislav nebol po príchode z dovolenky s rozhodnutím spokojný. Myslí si, že očakával podanie sťažnosti v prípade prepustenia z väzby. Nepamätá si, či mala udalosť na Úrade špeciálnej prokuratúry alebo na Generálnej prokuratúre SR nejakú dohru.

Novocký priblížil, že bývalý špeciálny prokurátor sa v minulosti zaujímal najmä o citlivejšie a mediálne zaujímavejšie kauzy, ktoré dozoroval. „Výslovný pokyn v zmysle zákona som od obžalovaného nikdy nedostal, v asi dvoch alebo troch veciach obžalovaný vykonal úkon za mňa alebo rozhodol, že úkon vykonaný nebude. Ale keďže nie som v týchto veciach zbavený mlčanlivosti, nebudem sa vyjadrovať konkrétne, o čo išlo," zhrnul.


Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. požiadal o prepustenie z väzby



Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. požiadal o prepustenie z väzby. O žiadosti z pondelka (12. 7.) by sa malo rozhodnúť do 15. júla. Na utorkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) o tom informovala samosudkyňa Pamela Záleská.

„Pokiaľ ide o žiadosť o prepustenie, o tejto bude súd rozhodovať v priebehu hlavného pojednávania,“ povedala sudkyňa.

Dušana K. zadržali a obvinili v októbri 2020 a stále je väzobne stíhaný. O prepustenie z väzby už žiadal, súd mu však nevyhovel. Svojej funkcie špeciálneho prokurátora sa vzdal krátko po obvinení.