Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces s exmajiteľom baru Fatima Ondrejom J.

Na snímke obžalovaný bývalý majiteľ trenčianskeho baru Fatima Ondrej J. prichádza na hlavné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava 1 v utorok 31. augusta 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ondrej J. čelí na bratislavskom súde obžalobe Okresnej prokuratúry Bratislava I za činy krivej výpovede a ohovárania v súvislosti s vyjadreniami na margo Moniky J.

Bratislava 31. augusta (TASR) - V utorok od rána pokračuje hlavné pojednávanie na Okresnom súde (OS) Bratislava I s bývalým majiteľom trenčianskeho baru Fatima Ondrejom J. Po odznení záverečných rečí oboch procesných strán sa podvečer o 17.30 očakáva v kauze rozsudok.

Hlavné pojednávanie pokračovalo po tom, ako ho OS Bratislava I odročil na začiatku augusta. Samosudca sa venoval oboznamovaniu sa s vyšetrovacím spisom a s listinnými dôkazmi, ktoré navrhli vykonať obe strany. "Vykonané listinné dôkazy len dokazujú, že pán Ondrej J. nemal dôvod nikoho krivo obviniť ani ohovárať," zhodnotil dôkazy advokát obžalovaného Peter Kubina. Podľa neho postačujú na to, aby súd oslobodil jeho mandanta spod obžaloby. "Poškodená Monika J. sa neštítila voči obžalovanému ničoho, ani organizovania trestnej činnosti, len aby mu uškodila," povedal Kubina.

Splnomocnenec poškodenej niekdajšej sudkyne a bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky J. Peter Erdös je, naopak, presvedčený, že listinné dôkazy preukazujú, že Ondrej J. klame. Zdôraznil, že obžalovaný na údajné korupčné správanie Moniky J. začal poukazovať až v roku 2013, hoci proti nej vypovedal už v roku 2006. Vtedy však podľa Erdösa obžalovaný nič také neuvádzal, s obvineniami začal až v čase, keď sa Monika J. stala štátnou tajomníčkou. "Keďže tieto skutočnosti o údajnom korupčnom správaní neuvádza v roku 2006, znamená to, že buď v roku 2006 klamal, alebo klame od roku 2013. Z toho jednoznačne vyplýva úmysel obžalovaného naplniť skutkovú podstatu trestného činu, ktorý sa mu kladie za vinu," vyhlásil Erdös.

Na archívnej snímke sprava bývalá štátna tajomníčka Monika J. spolu so svojím obhajcom Petrom Erdösom.
Foto: TASR - Radovan Stoklasa


Krátko v utorok poobede súd ukončil dokazovanie a obe strany predniesli svoje záverečné reči. Prokurátorka žiada pre Ondreja J. trest odňatia slobody a primeraný finančný trest. Advokát obžalovaného zas oslobodenie spod obžaloby s tým, že nejde o trestný čin. "Stala sa tragédia mne a mojej rodine, nič som neurobil a celé to bol nerovný boj. Už v tento súdny systém neverím," dodal počas posledného slova Ondrej J. Samosudca prerušil pojednávanie do 17.30 h, keď by mal byť vyhlásený rozsudok.

Ondrej J. čelí na bratislavskom súde obžalobe Okresnej prokuratúry Bratislava I za činy krivej výpovede a ohovárania v súvislosti s vyjadreniami na margo Moniky J. Tá ho zažalovala po tom, čo Ondrej J. tvrdil, že ako niekdajšia sudkyňa prijala úplatok tri milióny slovenských korún za to, aby ho odsúdila.

Na snímke obžalovaný bývalý majiteľ trenčianskeho baru Fatima Ondrej J. prichádza na hlavné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava 1 v utorok 31. augusta 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Žaloba je na OS Bratislava I od roku 2017 a v minulom i v tomto roku sa vo veci viackrát pre pandémiu nekonalo. Monika J., ktorá údajne za úplatok odsúdila Ondreja J., je obvinená v kauze prevodu baru Fatima od jesene 2020. V marci 2020 ju zadržali v rámci akcie Búrka a následne minulý rok obvinili aj v rámci akcie Víchrica.

Spor medzi ňou a podnikateľom trvá približne 20 rokov. Podnikateľ, ktorý o bar prišiel, keď ho o neho pripravila skupina okolo zavraždeného bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho, dosiahol minulý rok v októbri obnovu konania na Okresnom súde v Trenčíne.