Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Hlavné pojednávanie s expolicajtom Jánom K. odročili na záver marca

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa obžaloby mal Ján K. od novembra 2019 do marca 2021 prijať od Petra P. alias Tigra hotovosť či mobilný telefón ako protihodnotu za poskytovanie informácií z prostredia NAKA.

Pezinok 7. marca (TASR/Teraz.sk) – Hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného expríslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána K. bude pokračovať 30. marca. Obžalovaný sa nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. V utorok absolvoval na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku výsluch prostredníctvom videokonferencie. Podozrenia z korupcie a prezrádzania dôverných informácií z prostredia polície odmietol.

Súd nariadil okrem marcového aj ďalších sedem termínov hlavného pojednávania. Obžalovaný dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti. Najskôr by mala absolvovať výsluch dvojica svedkov Peter Petrov a Rastislav Jakubek. Ďalší budú predvolaní na neskoršie termíny.

Bývalý príslušník Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján K., ktorý čelí obžalobe pre korupciu či vynášanie informácií z prostredia polície, sa necíti byť vinný. Ide podľa neho o pomstu jeho bývalých kolegov.

"Necítim sa byť vinný, vypovedať chcem. Žiaden skutok som nespáchal,"
zdôraznil obžalovaný, ktorý sa nachádza v Bosne a Hercegovine, kde požiadal o azyl. Počas výsluchu nahliadal do poznámok. "Ide o pomstu mojich bývalých kolegov za to, že som sa rozhodol pravdivo vypovedať o nezákonných postupoch vyšetrovateľov a operatívcov NAKA," podotkol.

Súd koná voči obžalovanému ako proti ušlému. Tvrdí, že bol nútený odísť zo Slovenska do Bosny a Hercegoviny, lebo sa bál o svoj život a zdravie.

Svedka Petra P. označil za nedôveryhodného. Tvrdí, že bol v minulosti jeho informátorom. Myslí si, že je "svedok na počkanie" a má prepojenie na ministerstvo vnútra.

"Obžalobu nepovažujem za dôvodnú," povedala obhajkyňa obžalovaného Eva Mišíková. Poukázala na pochybenia orgánov činných v trestnom konaní, okrem iného na nerešpektovania práva Jána K. na obhajobu. Zároveň sprostredkovala vyjadrenie svojho klienta, ktorý nemá záujem o uzavretie dohody o vine a treste. "Nie sú splnené podmienky na konanie o dohode o vine a treste," reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ladislav Masár.

Podaná obžaloba sa týka viacčinného súbehu pokračovacieho zločinu prijímania úplatku s prečinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Jána K. obvinili v septembri 2021. Vinu podľa slov svojej obhajkyne odmieta.

Podľa obžaloby mal Ján K. od novembra 2019 do marca 2021 prijať od Petra P. alias Tigra hotovosť či mobilný telefón ako protihodnotu za poskytovanie informácií z prostredia NAKA. Petrovi P. mal okrem iného vyzradiť aj informácie o pripravovaných vyšetrovacích alebo operatívnych úkonoch voči nemu i skupine takáčovcov. Peter P. mal za to obžalovanému zabezpečiť i výmenu kuchynských okien na chate či kúpu a servis auta. Informácie o pripravovaných akciách Očistec či Judáš mal podľa obžaloby poskytnúť Ján K. aj ďalším neoprávneným osobám.