Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

FOTO: Proces s Marianom K. v kauze motákov odročili na december

Na snímke Marian K. prichádza na pojednávanie v kauze takzvaných motákov 27. októbra 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Marian K. spochybňuje výpoveď Petra Tótha v kauze motákov

Bratislava 27. októbra (TASR) - Okresný súd (OS) Bratislava I odročil pojednávanie v kauze motákov, kde figuruje ako obžalovaný podnikateľ Marian K., na 2. decembra.

Na odročené pojednávania si majú procesné strany pripraviť záverečné reči. Súd by na odročenom pojednávaní ukončí oboznamovanie s listinnými dôkazmi a očakáva sa aj verdikt. V stredu pred súdom vypovedal advokát Andrej Šabík, ktorý v minulosti zastupoval podnikateľa Mariana K. Šabík odmietol, že by mal prebrať motáky od Mariana K., keď ho navštevoval vo väzbe, a odovzdávať ich ďalej bývalému príslušníkov Slovenskej informačnej (SIS) Petrovi Tóthovi. Počas pojednávania prečítal prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Trenčíne aj výpoveď z prípravného konania ďalšieho bývalého príslušníka SIS Romana Osuského. Vypovedal aj obžalovaný Marian K.

"Šabík už len tým, že spolupracuje s tímom obhajcov obžalovaného, bolo jasné, že nemôže vypovedať nejakým iným spôsobom, ale v podstate neodchýlil sa nejako od svojej výpovede z prípravného konania," reagoval prokurátor KP v Trenčíne Ronald Kutiš. Marian K. podľa neho pripustil možnosť, že motáky písal a počas stredajšej výpovede nepovedal fakticky nič nové.

S Bratislava I v júni rozhodol, že sa bude obžaloba voči Marianovi K. v tejto kauze posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu. Marian K. mal motáky posielať prostredníctvom svojich advokátov, keď bol v bratislavskej väzbe v kauze televíznych zmeniek TV Markíza.

Marian K. spochybňuje výpoveď Petra Tótha v kauze motákov


Podnikateľ Marian K. spochybňuje výpoveď exisiskára Petra Tótha voči jeho osobe v kauze motákov, ktorú prejednáva Okresný súd (OS) Bratislava I. "Tóth si získal moju dôveru. Neviem, čo ho k tomu vedie, že vypovedá vo viacerých kauzách voči mne, myslím si, že sú to peniaze," povedal.

Podľa obžalovaného Tóth za to dostal od neznámych darcov 750.000 eur. Myslí si, že keby si všetky jeho výpovede v iných konaniach zobral do rúk psychológ, zistil by, že ich upravuje tak, ako potrebuje.

Marian K. odmietol, že by odovzdával v bratislavskej väznici motáky svojmu obhajcovi a ten ich zase s inštrukciami odovzdával Tóthovi. "Môj výkon väzby bol vysoko neštandardný. Bol som kontrolovaný a predvádzaný k advokátom, prebiehala osobná prehliadka," uviedol.
Na snímke sprava Marian K., jeho obhajcovia - Michal Mandzák a Martin Pohovej pred pojednávaním v kauze takzvaných motákov 27. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Stretnutie s advokátom vo výsluchovej miestnosti monitoroval podľa jeho slov príslušník Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Z dôvodu bezpečnosti sa s advokátom nerozprával, ale písali si poznámky.

Tótha pozná Marian K. ešte z čias únosu syna slovenského prezidenta Michala Kováča mladšieho do Rakúska. Intenzívnejšie sa k nemu začal hlásiť okolo roku 2015, keď podal žalobu na súd v prípade zmeniek TV Markíza. Tóth sa mu údajne sám v roku 2017 ponúkol s tým, že mu potvrdí, že zmenky existovali. "Jediné, o čom sa s ním bavil, bolo, že či existujú nejaké spravodajské informácie k zmenkám TV Markíza a či existuje niečo, čo by potvrdilo ich existenciu," vypovedal.

Advokát Šabík v kauze motákov požiadal súd o vylúčenie verejnosti


Na archívnej snímke Andrej Šabík.
Foto: TASR - Marko Erd


Advokát Andrej Šabík, ktorý v minulosti zastupoval podnikateľa Mariana K., vypovedá ako svedok pred Okresným súdom Bratislava 1 (OS), ktorý pojednáva kauzu motákov.

"Som viazaný advokátskou mlčanlivosťou. Vypovedať budem. Žiadam však, aby bola počas mojej výpovede vylúčená verejnosť. Obžalovaný Marian K. je mojím klientom," uviedol. Predseda senátu na vylúčenie verejnosti uviedol, že nie sú zatiaľ nato zákonné dôvody. Ak však bude odpovedať na otázky, na ktoré je viazaný mlčanlivosťou, verejnosť bude vylúčená.

"V predmetnej trestnej veci mám informácie z prípravného konania. Nikdy nebolo predmetom našich stretnutí s Petrom Tóthom preberanie a odovzdávanie nejakých dokumentov. So svedkom Tóthom som sa stretol štyri-päť ráz v živote. Do prelomu mesiacov júl-august 2018 som Tótha nepoznal a nestretol," uviedol svedok.

Šabík mal prebrať motáky od Mariana K., keď ho navštevoval vo väzbe v Bratislave a odovzdávať ich ďalej. V júni Slovenská advokátska komora (SAK) rozhodla, že Šabík sa dopustil disciplinárneho previnenia v súvislosti s tým, že prevzal od klienta neznámy predmet. SAK, však odmietla, že by šlo o motáky, ale advokát mal od svojho klienta prevziať neznámy predmet. Zato mu bolo uložené pozastavenie výkonu advokácie na obdobie jedného roka s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní jedného roka. Komora poukázala aj na to, že skutok tzv. vynášania motákov je predmetom samostatného konania. "Táto vec je v začiatku konania," priznal v stredu Šabík.

Pokračuje proces s Marianom K. v kauze motákov


Pred predsedom senátu Okresného súdu (OS) Bratislava I Marekom Filom pokračuje hlavné pojednávanie s Marianom K. v kauze takzvaných motákov.

Na proces eskortovali Mariana K. príslušníci zásahovej jednotky Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS). Prítomní sú aj jeho obhajcovia - Michal Mandzák a Martin Pohovej. Na pojednávanie sa dostavil aj prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne (KP) Ronald Kutiš.
Na snímke Marian K. prichádza na pojednávanie v kauze takzvaných motákov 27. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Na pojednávaní v stredu je naplánovaný výsluch jedného svedka. Nie je vylúčený ani prípadný výsluch-výpoveď obžalovaného Mariana K. Na procese by mal vypovedať advokát Andrej Šabík. Ten sa v auguste ospravedlnil z dôvodu dovolenky. Na jeho výpovedi trvá prokurátor.

Na snímke Marian K. prichádza na pojednávanie v kauze takzvaných motákov 27. októbra 2021 v Bratislave.
Foto: TASR - Martin Baumann

Marian K. mal posielať z väzby motáky cez exsiskára Petra Tótha. Exsiskár to uviedol vlani na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Motáky odovzdal orgánom činným v trestnom konaní na jeseň 2018. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť Marian K. ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze zmeniek TV Markíza.