Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Slovensko

Proces s Patrikom P. odročili na 27. a 28. októbra

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na súde sa v utorok čítali svedecké výpovede viacerých poškodených, ako aj listinné dôkazy.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Samosudca Okresného súdu Bratislava I odročil hlavné pojednávanie v prípade sprenevery Patrika P., známeho z kauzy nebankoviek, na 27. a 28. októbra. Alternatívne termíny stanovil na 18. novembra a 3. decembra. Patrika P. eskortovali na pojednávanie z výkonu trestu odňatia slobody.

Na súde sa v utorok čítali svedecké výpovede viacerých poškodených, ako aj listinné dôkazy. Po nich dozorový prokurátor už nemal návrh na ďalšie dokazovanie. Obhajca Patrika P. požiadal o konfrontáciu jedného zo svedkov s obžalovaným i vypočutie ďalšieho svedka. Zároveň obhajoba požiadala o prehratie nahrávok obžalovaného s jedným svedkom. Okrem toho obžalovaný navrhol aj výsluch svojej osoby. Sudca návrhom vyhovel.

Patrik P. je známy z kauzy podvodov na nebankovkách, v ktorej figuroval spolu s Dávidom Brtvom a Jozefom Majským. V kauze nebankoviek ho uznal za vinného prvostupňový Špecializovaný trestný súd v Pezinku, napokon ho Najvyšší súd SR 28. marca 2018 odsúdil na sedem rokov väzenia. Od júla 2018 si odpykáva zvyšok svojho trestu, prepustiť by ho mali teda čoskoro. Do trestu sa totiž započítava aj väzba.


Patrika P., odsúdeného v kauze nebankoviek, prepustia na slobodu v stredu



Patrika P., právoplatne odsúdeného za podvod na nebankové subjekty BMG Invest a Horizont Slovakia, prepustia na slobodu z výkonu trestu odňatia slobody v stredu (9.9.). Prepustiť by ho mali ráno z Ústavu na výkon väzby (ÚVV) a Ústavu na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Bratislave. Médiám to v utorok potvrdil na Okresnom súde (OS) Bratislava I obhajca Patrika P. Jaroslav Šášik. Na OS BA I Patrik P. aktuálne čelí žalobe v inej kauze sprenevery.

V kauze nebankoviek ho uznal za vinného prvostupňový Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku, napokon ho Najvyšší súd SR (NS SR) 28. marca 2018 odsúdil na sedem rokov väzenia. Od júla 2018 si odpykával zvyšok svojho trestu. V minulosti bol takmer päť rokov vo väzbe, tá sa mu zarátala do trestu.

Patrik P. aktuálne informácie, že Vrchný súd v Prahe zamietol sťažnosť Jozefa Majského voči väzobnému stíhaniu, odmietol komentovať so slovami, že "nemá na to dôvod". Upozornil, že v rámci nebankoviek mimo podaného dovolania na NS SR sa avizujú podania aj na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu.

Spomínané pojednávanie v kauze sprenevery v utorok sudca OS BA I odročil na koniec októbra. Podľa obžaloby mal Patrik P. v desiatich skutkoch v rokoch 2010 až 2013 od poškodených pod prísľubom vyplácania mesačných výnosov z poskytnutej sumy vylákať finančné prostriedky v celkovej čiastke 959.750 eur, ktoré však podľa prísľubu nezhodnotil, prípadne použil na vyplácanie iných. Tým mal poškodeným spôsobiť škodu v celkovej sume vyše 840.000 eur.