Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

V kauze televíznych zmeniek odznejú v stredu záverečné reči

Na archívnej snímke obžalovaný Štefan Á. Foto: TASR - Jakub Kotian

Proces je naplánovaný aj na stredu (29. 9.). Obžalovaný chce ešte v rámci dokazovania predložiť ako dôkaz neznámu obálku.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku prerušil hlavné pojednávanie v kauze televíznych zmeniek, kde je obžalovaný Štefan Á., do stredy, keď odznejú záverečné reči.

Na záver utorkového procesu súd odmietol návrh obhajoby z júla tohto roku na doplnenie znaleckého posudku, ako aj prečítanie novinového článku z mája 1995. „Bolo vykonané už dostatočné znalecké dokazovanie. Ďalšie dôkazy sa vykonávať nebudú. Vyhlasujem dokazovanie za skončené," zdôraznil predseda senátu ŠTS.

Súd v utorok pojednával od 9.00 h, z časti pojednávania bola na dva razy vylúčená verejnosť. Čítali sa písomné dôkazy, ktoré navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta, ako aj obhajca obžalovaného Štefan Neszméry. Malo ísť o dôkazy - tajné správy Slovenskej informačnej služby (SIS) k existencii zmeniek. V utorok vypovedala aj znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru SR. Obhajca TV Markíza Tomáš Kamenec predložil ako posledné dva dôkazy – rozhodnutie Krajského súdu (KS) v Bratislave, Okresného súdu v Bratislave V a Najvyššieho súdu SR súvisiace s kauzami zmeniek.

"Skutočne nemôžem v tejto chvíli bližšie komentovať dokazovanie, lebo dnes to bolo až neobvyklé o vylúčení verejnosti. Nepochybne sa zajtra dozviete viac v záverečnej reči. Môžem snáď povedať len toľko, že z môjho pohľadu dôvodnosť obžaloby tu nepochybne je. Tieto listiny ma takpovediac vôbec nevyrušili a predpokladal som, že by mohli byť v rôznej forme, možno aj sfalšovanej, predložené na hlavnom pojednávaní. Preto som sa s týmto dôkazom vysporiadal v prípravnom konaní a dostali sme jasné odpovede aj na tieto otázky od štátnych orgánov," uviedol na záver utorkového procesu Šanta.

Obžalovaný, ako aj obhajca Neszméry odmietli komentovať ukončené dokazovania a v utorok predložené dôkazy. "Porušil by som zákon, keby som sa vyjadroval," uviedol na margo dvoch utajených dokumentov advokát Neszméry.

Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

Na proces sa dostavil obžalovaný, jeho obhajca, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta a aj právni zástupcovia televízie. Vypovedať ako prvá začala znalkyňa, ktorá vypracovala posudok za Kriminalistický a expertízny ústav (KEÚ) Policajného zboru. Posudok k zmenkám vypracovala v septembri 2019. "Od roku 2016, keď mali byť vytvorené zmenky, uplynula značná doba umelého starnutia dokumentov," povedala. "Výsledky skúmania nie sú relevantné, čo malo byť úlohou znalca," zdôraznila.

Znalkyňa však spochybnila posudok k zmenkám, ktorý v minulosti dal vypracovať obhajca Marek Para. Spochybnila metódu dating, ktorá podľa nej nie je využiteľná vo forenznej praxi. Po jej výpovedi predseda senátu ŠTS vylúčil na časť hlavného pojednávania verejnosť. Súd sa totiž oboznamoval s listinami, ktoré obsahovali utajovanú skutočnosť. Išlo o dôkaz, ktorý navrhoval prokurátor ÚŠP Šanta. Dôkazom bola správa Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá mala spochybňovať tvrdenie obžalovaného, že SIS mala informácie o zmenkách.

Proces je naplánovaný aj na stredu (29. 9.). Obžalovaný chce ešte v rámci dokazovania predložiť ako dôkaz neznámu obálku. Naposledy 10. septembra vypovedal pred súdom prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a podnikateľ Milan Fiľo. V prípade viac ako mesiac predtým vypovedali aj bývalí riaditelia TV Markíza, podnikateľ Jozef Dufčák a iní svedkovia.

Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky v sume 34,5 milióna eur nesfalšoval a sú pravé. V minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej v januári Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, napokon vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

Na archívnej snímke prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚPŠ) Juraj Šanta.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Prokurátor ÚŠP v kauze zmeniek už nepredloží žiadne dôkazy


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta už Špecializovanému trestnému súdu (ŠTS) v Pezinku nepredloží ďalšie dôkazy voči obžalovanému Štefanovi Á. v kauze televíznych zmeniek TV Markíza. Šanta predložil viacero úradných záznamov vo veci zmeniek. Predtým vypovedala znalkyňa a čítali sa listiny, ktoré obsahovali utajovanú skutočnosť. Z tejto časti pojednávania bola vylúčená verejnosť.

Obhajoba obžalovaného následne predložila súdu už v lete avizovaný dôkaz - obálku. Malo by ísť o správu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá by mala dokazovať, že tajná služba vedela o existencii zmeniek. Zároveň obhajoba požiadala, aby súd zvážil, či opätovne vylúči verejnosť, pokiaľ by pripustil tento dôkaz. Predseda senátu rozhodne, či dôkaz pripustí, v utorok popoludní.

Na procese v kauze zmeniek v utorok po druhý raz vylúčili verejnosť


Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v procese so Štefanom Á. v kauze televíznych zmeniek TV Markíza pripustil posledný dôkaz obhajoby, utajované listinné dôkazy. Počas ich čítania v utorok druhý raz vylúčil z pojednávania verejnosť.

Má ísť o správu Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorá má podľa obžalovaného potvrdiť, že tajná služba mala vedomosť o existencii zmeniek. Takýto utajený dôkaz obhajoba avizovala v lete tohto roku. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta kategoricky odmietol tento dôkaz.

"Správa, ktorú sme si vypočuli v utajenom režime dopoludnia, je jednoznačná. Všetko, čo je nad rámec tejto správy, je pamflet a rovnako sfalšované. S najväčšou pravdepodobnosťou to bolo vyrobené dodatočne. Navrhujem zamietnuť takýto dôkaz," zdôraznil. Rovnaký názor zastávajú právni zástupcovia televízie. "Pôjde o vyfabrikovaný dôkaz, ktorý má slúžiť obhajobe," zdôraznil advokát Tomáš Kamenec.

Predpoludním predseda senátu rovnako vylúčil z časti pojednávania verejnosť, keďže listinný dôkaz obsahoval utajované skutočnosti. Tento dôkaz predložil zase prokurátor Šanta.

Súd si predtým vypočul posledný obrazovo-zvukový záznam. Išlo o televízne správy TV Markíza z roku 1998. V nich nebohý advokát Ernest Valko odmietol, že by spolupracoval a zastupoval podnikateľa Mariana Kočnera. Pripustil, že zastupoval v minulosti bývalú spolumajiteľku televízie Sylviu Klaus-Volzovú a potom jej vypovedal plnú moc. Valko sa vyjadroval k možným exekúciám smerom k TV Markíza a k vlastníckym právam.