Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Proces v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej odročili

Na snímke na doživotie odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Černák pred hlavným pojednávaním 29. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR – Ivan Kríž

Vraždu si mal objednať Pavol R., ktorý je uznaný vinným z falšovania zmeniek TV Markíza spolu s Marianom K.

Bratislava 29. septembra (TASR) - Senát Okresného súdu (OS) Bratislava II odročil hlavné pojednávanie v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej na 27. novembra. V prípade figuruje ako obžalovaný exriaditeľ televízie Markíza Pavol R., bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel, na doživotie odsúdený banskobystrický bos Mikuláš Černák a jeho komplic Miloš Kaštan.

Súd v utorok vypočul troch svedkov - medzi nimi aj v kauze televíznych zmeniek neprávoplatne odsúdeného podnikateľa Mariana K. Pavol R., Lališ aj Kaštan sa ospravedlnili a dali súhlas svojim obhajcom na proces v ich neprítomnosti. Na proces eskortovali len Černáka. Pojednávalo sa, podobne ako doteraz, za prísnych bezpečnostných opatrení v Ústave na výkon väzby (ÚVV) a Ústave na výkon trestu odňatia slobody (ÚVTOS) Bratislava.

Vraždu si mal objednať podľa obžaloby Pavol R. u Černáka, ktorý mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov. Prvé pojednávanie sa vo veci začalo koncom mája minulého roka. Kýbel i Pavol R. účasť na príprave vraždy popreli. Černák a Kaštan sa k činu priznali. Tohtoročné aprílové pojednávanie bolo pre ochorenie COVID-19 zrušené.

Pavla R. spolu s podnikateľom Marianom K. senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) 27. februára uznal vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza. Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian K. dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Odsúdení avizovali odvolanie, vo veci tak bude rozhodovať Najvyšší súd SR.

Marian K.: Myslím si, že za celou kauzou Markíza stál exnámestník SIS



Podnikateľ Marian K., ktorý v utorok vypovedal pred Okresným súdom Bratislava II (OS) v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej uviedol, že za celou kauzou Markíza stál bývalý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Jaroslav Svěchota.

Podľa jeho slov v čase okolo roku 1997 SIS viedla spis na neho a na bývalého riaditeľa televízie Pavla R. "Peter Steinhübel mal eminentný záujem o vstup do médií a mal záujem vstúpiť do televízie Markíza. V tom čase udržiaval nadštandardné vzťahy s vtedajším námestníkom SIS Svěchotom, ktorý zase udržiaval nadštandardné vzťahy so sýkorovcami a Mikulášom Černákom," povedal Marian K.

"Je pre mňa nemysliteľné a nepochopiteľné, že by Steinhübel nevedel, že si obžalovaný Pavol R. objednal vraždu Volzovej. Že by on neprišiel za Pavlom R. a nepovedal mu, že bude jeho spoločníkom, alebo pôjde do väzenia," vyhlásil Marian K. "Môj osobný názor je, že celú kauzu Markíza rozpútal Svěchota, aby mohol on alebo nieto z predstaviteľov vtedajšej vládnej moci ovládať Markízu," dodal.

Ďalší svedok v utorok vypovedal, že išlo o člena skupiny černákovcov Slavomíra S. Podrobne opísal stretnutie Pavla R. s Černákom v Banskej Bystrici. Stretnutie, na ktorom mal požiadať Pavol R. Černáka o zavraždenie svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej, mal dojednať ďalší spoluobžalovaný Miloš Kaštan. Pavol R. prišiel na stretnutie s Černákom maskovaný. Stretnutie trvalo približne 20-30 minút.

"Miki sa smial a nám povedal, že ten blázon Pavol R. si chcel objednať vraždu Volzovej," povedal Slavomír S. o situácii, ktorá nastala po stretnutí v kanceláriách Černákovej firmy. Pavol R. Černákovi údajne ponúkal za likvidáciu Volzovej 20 miliónov slovenských korún. Černák podľa svedka Pavlovi R. povedal že "také veci nerobí". Bývalému riaditeľovi Černák neveril, nepoznal ho a myslel si, že je to nejaká "búda, pasca".

„Jeho výsluch vnímam tak, že, podobne ako pán Kaštan, podobne ako pán Černák pri prvom výsluchu, potrebovali nejaký čas na takú, by som povedal rozcvičku, aby potom si spomenuli na tie skutočnosti, ktoré boli aj tak zverejnené. V podstate veľmi ploché skutočnosti bez nejakých relevantných detailov, a je to len v snahe pomôcť sebe a privodiť si podmienečné prepustenie a iné výhody," povedal pre média obhajca Marek Para.

Z prípravy vraždy Volzovej je obžalovaný Pavol R., Mikuláš Černák, bos skupiny sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel a Miloš Kaštan.