Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pokračuje proces v kauze údajného zneužívania v tábore Chachaland

Na archívnej snímke obžalovaný Roman P. Foto: TASR - Martin Baumann

Roman P. čelí podozreniam zo sexuálneho zneužívania bývalej chovankyne tábora. K udalostiam v tábore malo dochádzať v rokoch 2003 až 2006.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Hlavné pojednávanie v kauze údajného sexuálneho zneužívania v tábore Chachaland pokračuje na Okresnom súde Bratislava II výsluchmi svedkov. Hlavný organizátor tábora Roman P. čelí podozreniam zo sexuálneho zneužívania bývalej maloletej chovankyne tábora. Súd v utorok pojednáva v neprítomnosti obžalovaného.

Kamarátka poškodenej Kataríny na súde vypovedala o tom, ako jej v roku 2004 povedala, že má priateľa. Katarína mala vtedy 13 rokov, obžalovaný Roman P. približne o 27 rokov viac. V tom čase šla s nimi svedkyňa do kina. "Počas filmu som periférne videla, ako sa bozkávajú," uviedla.

V lete 2004 bola svedkyňa spolu s Katarínou v tábore Chachaland. Bývali v chatke, kde mal Roman P. izbu. Svedkyňa priblížila, že po večierke tam za ním poškodená chodievala. Obžalovaný mal Kataríne kupovať aj drahé darčeky. Svedkyni mala viackrát povedať, že sa s ním chce rozísť. "Písal jej správy, že ak sa s ním rozíde, tak sa zabije alebo si ublíži," podotkla. Tvrdí, že mama poškodenej vedela o tom, že sa s Romanom P. stretávali.

Svedkyňa tiež poukázala na komunikáciu s obžalovaným, ktorý sa jej mal pýtať na sexuálne skúsenosti. Mal si od nej opakovane pýtať aj fotografie.

Ďalšia svedkyňa priblížila, že chodila do tábora od roku 1997. Prvý raz si všimla poškodenú, keď v roku 2003 sedela smutná na schodoch, lebo ju nevybrali medzi finalistky súťaže krásy. "Roman P. k nej prišiel a začali sa rozprávať," dodala s tým, že pri neskoršom nácviku súťaže sa medzi finalistkami už objavila. Vnímala, že Katarína mala s organizátorom tábora bližší vzťah. Intímne správanie však nepostrehla.

Pred samosudcom vypovedala v utorok i tretia svedkyňa. V rámci výsluchu uviedla, že si v minulosti všimla vzťah obžalovaného aj s ďalšou chovankyňou tábora. Podotkla, že Roman P. trávil čas pri dievčatách a vstupoval im do osobného priestoru. "Držal sa pri nás bližšie," doplnila.

Výsluch absolvoval aj bývalý praktikant z letného tábora. "O vzťahu medzi obžalovaným a poškodenou sme v tábore vedeli, keďže sa tak aj správali," zdôraznil. Pred súdom vypovedali tiež dvaja bývalí oddieloví vedúci tábora. Bližší vzťah medzi poškodenou a obžalovaným si nevšimli.

Hlavné pojednávanie bolo po uskutočnení výsluchov šiestich svedkov odročené na 14. marca 2023. Predvolaní budú ďalší svedkovia.

Katarínu vypočuli na hlavnom pojednávaní v závere mája. Obžalovaný na začiatku procesu odmietol vinu. Tvrdil, že mali len kamarátsky vzťah a k žiadnym intímnostiam nedošlo, hoci ona sa podľa jeho slov do neho zaľúbila. Advokát poškodenej je presvedčený, že dôkazy jasne svedčia proti obžalovanému.

Roman P. čelí podozreniam zo sexuálneho zneužívania bývalej chovankyne tábora. K udalostiam v tábore malo dochádzať v rokoch 2003 až 2006.