Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

VIDEO: Súd prerušil pojednávanie vo veci vraždy J. Kuciaka do 19. júna

Na snímke obžalovaný Marian K. počas príchodu na pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku 17. júna 2020. Foto: TASR - Jakub Kotian

Ku správam z bánk a evidenčným kartám vozidiel obžalovaných uviedla Sabová, že ich súd vyžiadal za účelom overenia majetkových pomerov obžalovaných.

Pezinok 17. júna (TASR) – Predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružena Sabová prerušila pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka do piatka 19. júna. Bude sa pokračovať s výpoveďou obžalovaného Mariana K. Ten avizoval, že bude odpovedať iba na otázky prokurátora a súdu. Nebude odpovedať na otázky splnomocnencov poškodených Daniela Lipšica a Romana Kvasnicu.

Marian K. vypovedal na súde: Vraždu J. Kuciaka som si neobjednal



Žiadnu vraždu som si neobjednal a nemám s tým vôbec nič spoločné. Na začiatku svojej výpovede vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka to na Špecializovanom trestnom súde uviedol obžalovaný Marian K., ktorý sa rozhodol vypovedať.

V úvode svojej výpovede spochybňoval tvrdenia neprávoplatne odsúdeného Miroslava M. a právoplatne odsúdeného Zoltána Andruskóa. Poukázal napríklad na stretnutie Miroslava M. s Andruskóom, keď mu mal vraždu novinára zadávať. Podľa Mariana K. pôvodne Miroslav M. vypovedal, že keď Andruskó zadával vraždu, tak sedel vzadu a zdá sa mu, že v mobile boli aj nejaké fotky. Neskôr ich na súde už jasne stotožnil. Marian K. preto tvrdí, že Miroslav M. nikdy žiadne fotky Jána Kuciaka nevidel.

„Miroslav M. tvrdí, že na mieste činu mali len krátku guľovú zbraň a nič iné. Je však veľmi zvláštne, že údajne po príchode Miroslava M. s Tomášom Sz. k Andruskóovi večer po vražde vyložili ešte u Andruskóa dva samopaly, ktoré mali byť v nejakom ruksaku,“ uviedol obžalovaný.

Marianovi K. sa nezdajú ani peniaze, ktoré mali za vraždu dodatočne dostať. „Je veľmi zvláštne, že títo ľudia, ani Miroslav M., ani Andruskó, nevedia povedať, akú sumu mali dostať v tom údajnom doplatku,“ skonštatoval obžalovaný.

Marian K. spochybňoval vo svojej výpovedi aj bývalého novinára a niekdajšieho SISkára Petra Tótha. O tom tvrdí, že odovzdal polícii nový telefón, z ktorého vymazal niektoré správy. Má to dokazovať screenshot správ s Alenou Zs., v ktorom vidno správy, ktoré už neskôr Tóth v telefóne nemal. Podľa obžalovaného si mal Tóth krátko pred výpoveďou vložiť na súkromný účet "veľmi vysokú čiastku v eurách". Okrem toho Marian K. tvrdí, že je to práve Tóth, kto sa mal nabúrať do vládnej siete Govnet.

Marian K. na súde spochybňoval aj možný motív na vraždu. „Chcem dokázať, že Ján Kuciak o mne písal menej ako iní,“ uviedol pri analýze Kuciakových článkov. Podľa neho bolo často jeho meno v nadpise, avšak obsah článku sa mu mal venovať minimálne. Kuciakove zistenia zľahčoval aj tým, že mal často len monitorovať správy iných médií. Osobitnú časť venoval Marian K. spochybňovaniu Kuciakových zistení v kauze podvodov s DPH na Donovaloch. Vtedy Kuciak písal o uznesení o zastavení trestného stíhania, v ktorom upozornil na chyby vyšetrovateľa. Následne bol Marian K. obvinený prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Marošom Žilinkom. Marian K. tvrdí, že ho Ján Kuciak vôbec neohrozoval.

Na súde sa znova čítala komunikácia z Threemy, R. Kvasnica našiel šifru o svrabe


Pred senátom Špecializovaného trestného súdu sa v stredu popoludní opätovne čítala komunikácia Mariana K. medzi ním a spoluobžalovanou Alenou Zs. Čítali sa správy z aplikácie Threema z februára 2018, keď zomreli novinár Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová. Správy o svrabe považuje splnomocnenec poškodených Roman Kvasnica za ďalšiu šifru o vražde novinára. Obhajoba to odmieta a odkazuje na politickú stranu Cieľ.

Marian K. a Alena Zs. si počas februára pravidelne písali o svrabe, ktorý ich trápi. Podľa Mariana K. tým narážali na problémy so zbieraním podpisov na jeho vtedy chystanú politickú stranu Cieľ. Marian K. mal problém s registráciou strany, rezort vnútra registráciu odmietol s tým, že viacero podpisov bolo sfalšovaných. Alena Zs. chcela zase senátu svrab dokázať aj osobne. Žiadala, aby mohla predstúpiť a ukázať senátu svoju tvár pod rúškom.

Kvasnica však poukázal aj na ďalšiu komunikáciu, kde sa obaja obžalovaní bavili zároveň o svrabe aj problémoch s politickou stranou. „Škrabem sa nad plánom B,“ napísal Marian K. Po tom, čo sa ho obžalovaná Alena Zs. spýtala, či myslí plán B na stranu, odpovedal, že plán B na stranu má už dávno. „Tak na čo,“ pýtala sa obžalovaná. „Na svrab,“ odpísal Marian K.

„Aj z vyjadrení, ktoré sme mali možnosť počuť, obaja komunikujúci priznali, že význam komunikácie bol iný. Tvrdíme, že pokiaľ sa v tej komunikácii bavili o svrabe, podľa nášho názoru skryte komunikovali o riešení vraždy Jána Kuciaka,“ ozrejmil Kvasnica.

Pred pokračovaním pojednávania sa k doteraz vykonanému dokazovaniu vyjadril aj splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic. „Musím povedať, že z hľadiska dôkazov, preukazujúcich vinu obžalovaných, boli vykonané všetky najdôležitejšie dôkazy,“ myslí si.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan doterajšie dokazovanie odmietol komentovať s tým, že sa k nemu vyjadrí v záverečnej reči. Reagoval však na vyjadrenie Tatra banky, že v deň, keď Marian K. navštívil pobočku banky, nevykonával žiadne hotovostné operácie. Podľa obžalobnej verzie sa na vyplácanie vraždy Kuciaka použili bezpečnostné schránky, ktoré mal Marian K. v banke prenajaté. "Nepoznám bankové predpisy do detailov, ale myslím si, že v tej bezpečnostnej schránke môžete mať čokoľvek a banku to nemá čo zaujímať," skonštatoval Turan.

Marian K. naznačil, že bude vypovedať v kauze vraždy J. Kuciaka



Obžalovaný Marian K. na stredajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu naznačil, že bude vypovedať v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Na súde sa vykonávali vecné dôkazy, získané z domových a iných prehliadok obžalovaných. Čítali sa aj správy z banky, ktoré majú dokazovať výber peňazí za vraždu novinára.



Marian K. sa k svojej výpovedi vyjadril po tom, ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vylúčiť verejnosť pri čítaní správy banky o bezpečnostnej schránke Mariana K. Obžalovaný reagoval, že nemá problém s tým, aby verejnosť správu banky počula, s odkazom, že sa k nej bude vyjadrovať aj vo svojej výpovedi.

Zo správy Tatra banky vyplýva, že Marian K. mal bezpečnostnú schránku v pobočke na Gorkého ulici v Bratislave a navštívil ju aj deň po vražde novinára. Marian K. tvrdí, že išiel do schránky po kópiu znaleckého posudku ku kauze zmeniek TV Markíza.

Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic toto zdôvodnenie odmieta. Pripomenul, že komunikácia z aplikácie Threema hovorí, že sa Marian K. vtedy stretol s obžalovanou Alenou Zs., aby jej odovzdal peniaze za vraždu novinára. „Toto je kľúčový kamienok do mozaiky, že následne malo prísť podľa našej mienky k vybratiu peňazí,“ doplnil Lipšic.



Prokuratúra predložila aj fotky Mariana K. v banke z 27. februára 2018, teda deň po tom, ako sa verejnosť dozvedela o vražde Kuciaka. Obžalobná verzia tvrdí, že išlo o dodatočné peniaze za vraždu, ktoré si podľa Zoltána Andruskóa vypýtali vykonávatelia.



Alena Zs. sa v stredu vyjadrovala k vykonávaniu vecných dôkazov zaistených pri prehliadke jej domu. Ozrejmila, že jej polícia zhabala osem telefónov, avšak v spise je evidovaných iba šesť. „Zmizol jeden telefón, jeho údaje boli zneužité a vložené do iného telefónu,“ tvrdí. Podľa obžalovanej bola komunikácia zo zmiznutého telefónu vložená z dôvodu, že telefón na ňu nebol písaný.

Pokračuje súd v kauze vraždy J. Kuciaka, senát pripustil nové dôkazy



Na Špecializovanom trestnom súde pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Predsedníčka senátu Ružena Sabová zahrnula do dokazovania nové dôkazy vrátane správ telekomunikačných operátorov, bánk a evidenčných kariet vozidiel obžalovaných.

Na margo záznamov telekomunikačných operátorov uviedla Sabová, že nimi chce dopĺňať svedeckú výpoveď kriminalistu z oblasti IT Dušana Mikulaja. Ten vypovedal na súde viackrát, naposledy práve k pohybu telefónov obžalovaných, ktorý vyskladal zo správ operátorov. Vtedy uviedol, že na viacero otázok obžalovaného Mariana K. môže odpovedať najmä telekomunikačný operátor.

Ku správam z bánk a evidenčným kartám vozidiel obžalovaných uviedla Sabová, že ich súd vyžiadal za účelom overenia majetkových pomerov obžalovaných.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.