Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Policajné hliadky budú na hraniciach okresov i v mestách

Na snímke policajná hliadka kontroluje osobné auto neďaleko hraničného priechodu s Poľskom Podspády-Jurgów počas uzavretia hraníc s Poľskou republikou v Podspádoch 14. marca 2020. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Polícia avizuje kontroly zákazu pohybu na hraniciach okresov. Pripomína, že výnimku majú tí, ktorí cestujú do a z práce alebo v súvislosti s podnikaním či obdobnou činnosťou.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Dôvod výnimky z obmedzenia voľného pohybu od 8. do 13. apríla bude musieť každý kontrolovaný občan doložiť hodnoverným spôsobom, napríklad potvrdením od zamestnávateľa či živnostenským listom. Polícia bude overovať každý prípad, preto bude potrebné tiež preukázať svoju totožnosť, uviesť telefónne číslo, cieľ cesty a jej účel. "Kto nebude rešpektovať obmedzenie pohybu, toho policajt vráti naspäť. Inak mu bude uložená sankcia," informoval TASR hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Polícia avizuje kontroly zákazu pohybu na hraniciach okresov. Pripomína, že výnimku majú tí, ktorí cestujú do a z práce alebo v súvislosti s podnikaním či obdobnou činnosťou. Umožnené sú tiež cesty do zdravotníckeho zariadenia z dôvodu neodkladného vyšetrenia, prípadne sprevádzanie blízkej osoby alebo príbuzného. Výnimku z obmedzenia si možno uplatniť tiež z dôvodu pohrebu blízkej osoby.

Minister vnútra Robert Mikulec (OĽaNO) občanom SR odporúča, aby sa dôveryhodne dokázali preukázať. "Pokiaľ to tak nebude, tak aby počítali s tým, že policajti s nimi budú vypisovať dotazník, kde sa ich na toto budú pýtať a budeme to aj spätne kontrolovať," upozornil Mikulec.

"Policajné hliadky spoločne s príslušníkmi Ozbrojených síl SR budú kontrolovať všetky vozidlá, ktoré budú prechádzať jednotlivými okresmi na diaľniciach a cestách I. a II. triedy," priblížila polícia na sociálnej sieti. Zároveň apelovala na vodičov, aby necestovali, ak to naozaj nie je potrebné, keďže kontrolám je potrebné sa podrobiť opakovane, čo spôsobí značné zdržanie na cestách.

V rámci okresu, respektíve v rámci Bratislavy a Košíc, sa možno pohybovať v prípade nákupu alebo zabezpečenia starostlivosti o deti, 'venčenia', tankovania, pomoci susedovi alebo obstarania nevyhnutných základných životných potrieb pre iného a späť. Pohyb je dovolený tiež v prípade poskytovania starostlivosti blízkej osobe alebo príbuznému, ktorý je na starostlivosť odkázaný. Rovnako je povolený pobyt v prírode.

"Je nutné, aby každý, kto opustí svoje bydlisko, mal pri sebe doklad totožnosti," zdôrazňuje polícia. Kontroly bude vykonávať aj na verejných priestranstvách s cieľom odhaliť osoby, ktoré docestovali z iného okresu. Dôkladne chce tiež dozerať na dodržiavanie mimoriadneho opatrenia a karantény. Upozorňuje, že v prípade jej porušenia hrozí občanom pokuta až do výšky 1659 eur, v prípade nenosenia rúška 1000 eur.

"Ak dôjde ku klamstvu zo strany občana, bude možné si spätne vyhodnotiť jeho pohyb pomocou video záznamu z palubných kamier systému Soitron a sankcia ho neminie," upozornila polícia. Dodáva, že policajt na mieste vyhodnocuje každú situáciu individuálne a jeho pokyn je záväzný.