Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

T.GAŠPAR:Protiteroristické opatrenia sa bežných zločincov týkať nebudú

Tibor Gašpar v TABLET.TV Foto: TABLET.TV

V súčasnosti využíva polícia štandardné opatrenia, povedal policajný prezident Tibor Gašpar v rozhovore pre TABLET.TV.

Bratislava 4. decembra (Teraz.sk) – Protiteroristické opatrenia sa budú využívať iba v prípade hrozby teroristického trestného činu alebo konkrétneho teroristického útoku na Slovensku, v prípade bežnej trestnej činnosti sa uplatňovať nebudú. V relácii Tablet.TV to konštatoval prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar.

„V prípade, že by sme riešili hrozbu terorizmu alebo samotný teroristický trestný čin, tak by to boli opatrenia, ktoré by napríklad umožňovali predĺžiť lehotu obmedzenia osobnej slobody osobám podozrivým z tohto trestného činu,“ vysvetľuje, o aký typ opatrení by išlo. V Zákone o policajnom zbore by to napríklad bolo ustanovenie, ktoré by polícii umožnilo vykázať z verejného priestoru ľudí, ktorí by mohli byť ohrození nejakou hrozbou terorizmu. Alebo možnosť zaistiť podozrivé osoby na dlhšie časové obdobie, než je bežná doba zaistenia.

„Ide o opatrenia, ktoré by mali podmienku, že sa používajú len pri nápade trestného činu terorizmu a pri hrozbe terorizmu,“ zdôraznil policajný prezident .

Pozrite si rozhovor s prezidentom Policajného zboru na videu TABLET.TV:



Vo vzťahu k bežnej trestnej činnosti k bežným porušeniam zákona bude polícia využívať štandardné opatrenia na základe súčasnej legislatívy. „Nie ako sa to niekde vysvetľuje, že ide o také rozšírenie, ktoré sa dá zneužiť a všeobecne použiť proti komukoľvek a za bežných okolností pri riešení bežnej trestnej činnosti,“ upozornil.

Podľa Gašpara treba tieto opatrenia vnímať ako preventívne, pretože na Slovensku sa neudial teroristický čin a verí, že sa tak ani nestane. Polícia však rieši rôzne podnety od občanov. „Nálezy rôznych predmetov, tašiek, dokonca nám označili aj nejaké podozrivé osádky vozidiel,“ priblížil.

Práve v takýchto prípadoch by mohli využívať policajti protiteroristické opatrenia. „Zatiaľ pracujeme so štandardnými opatreniami, ktoré dnes legislatíva pozná,“ uzavrel policajný prezident.