Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Policajti, ktorých zasiahla trauma, sa môžu obrátiť na špecialistov

Ilustračná snímka. Foto: Facebook Polícia SR

V prípade potreby môže o služby tímu požiadať aj policajtova rodina.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Policajtom, ktorých zasiahla krízová situácia alebo traumatizujúca udalosť, pomáha tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti (PIS), ktorý funguje na Krajskom riaditeľstve Policajného zboru v Bratislave. Členovia tímu tiež oznamujú pozostalým úmrtie príbuzného. Občanom pomáhajú aj priamo na mieste udalosti. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

Policajti môžu využiť služby tímu po traumatizujúcej udalosti. "Najčastejšie ide o prípady, keď sú vyslaní na miesto udalosti, kde došlo k smrti osôb - hromadnému nešťastiu alebo havárii, k použitiu služobnej zbrane s následkom, k úmrtiu policajta - kolegu vo výkone služby alebo mimo výkonu štátnej služby," načrtla polícia.

V prípade potreby môže o služby tímu požiadať aj policajtova rodina. Príslušníci Policajného zboru sa môžu na tím obrátiť aj individuálne, ak sa chcú porozprávať alebo hľadajú odbornú radu.

Ďalšou úlohou tímu je oznamovanie úmrtí. "V neposlednom rade je starostlivosť poskytovaná aj občanom priamo na mieste udalosti, čím sa umožňuje výjazdovej skupine a ostatným záchranným zložkám nerušene vykonávať svoju činnosť s cieľom zadokumentovania miesta činu a odstraňovania následkov mimoriadnej udalosti," doplnila polícia.

Všetci členovia PIS sú povinní zachovávať anonymitu osôb, ktorým poskytli krízovú intervenciu a posttraumatickú intervenčnú starostlivosť. Nevyžaduje sa, aby sa policajt identifikoval, preukazoval svoju totožnosť ani služobné zaradenie.

V tíme posttraumatickej intervenčnej starostlivosti pôsobia služobní psychológovia a policajti krajského riaditeľstva služobne zaradení na rôznych funkciách. Činnosť vykonávajú dobrovoľne, aj v čase svojho osobného voľna.

Členom posttraumatickej intervenčnej starostlivosti sa môže stať príslušník Policajného zboru, služobne zaradený v pôsobnosti útvarov bratislavského krajského riaditeľstva. Podmienkou je, aby sa prihlásil do vyhláseného výberového konania, absolvoval pohovor, zúčastnil sa na kurze krízovej intervencie a posttraumatickej intervenčnej starostlivosti a získal osvedčenie.