Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Štátnym policajtom s vážením nákladných áut obecní pomáhať nebudú

Poslanci Novotný a Frešo dnes v parlamente neuspeli s novelou cestného zákona, v ktorej navrhovali, aby boli pri týchto činnostiach na cestách 2. a 3. triedy súčinní aj obecní policajti.

Bratislava 13. februára (TASR) - Meranie hmotnosti, nápravových tlakov a rozmerov vozidiel ostane aj naďalej na pleciach len štátnych policajtov. Poslanci NR SR Viliam Novotný a Pavol Frešo (obaja SDKÚ-DS) dnes v parlamente neuspeli s novelou cestného zákona, v ktorej navrhovali, aby boli pri týchto činnostiach na cestách 2. a 3. triedy súčinní aj obecní policajti. Diaľnice, rýchlostné cesty a cesty 1. triedy mali naďalej ostať v kompetencii štátnych policajtov.

Novotný a Frešo upozorňovali, že v súčasnom období dochádza vzhľadom na častú prepravu nákladov nerešpektujúcich ustanovenia o maximálnych povolených hmotnostiach vozidiel, súprav vozidiel či nápravových tlakov, k poškodzovaniu ciest a komunikácií v správe samosprávnych krajov a obcí a miest.

"Tento stav je možný aj preto, že vzhľadom na veľkú vyťaženosť príslušníkov Policajného zboru (PZ) nie je možné vždy v požadovanom čase a na potrebnom mieste zabezpečiť ich súčinnosť pri meraní nápravových tlakov. Stáva sa tak často aj preto, že prepravca doslova a do písmena čaká, kým príslušník PZ neodíde preč, potom naloží náklad a s týmto nákladom odíde," tvrdili opoziční poslanci.

Podľa ich slov si pritom treba uvedomiť, že sú to často práve samosprávne kraje či obce a mestá, ktoré zabezpečujú údržbu komunikácií a na ich pleciach spočívajú náklady na rekonštrukciu a opravy ciest poškodených práve vďaka preprave ťažkých, limity prekračujúcich nákladov. Z tohto hľadiska považovali Novotný a Frešo za správne, aby takéto kontroly mohli prebiehať v súčinnosti s obecnou políciou, ktorá ako orgán samosprávy má záujem, ale rovnako tak povinnosť, zabezpečovať ochranu majetku samosprávy.