Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Policajti upozorňujú vodičov v 36 mestách na chodcov s bielou palicou

Na snímke celoslovenská akcia Deň bielej palice v Košiciach 13. októbra 2022, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska v spolupráci s Policajným zborom. Foto: TASR – František Iván

Blikanie nevidiaci nevidí a trúbenie je pre neho signálom, že sa niečo deje a musí zostať stáť.

Bratislava 13. októbra (TASR) - V rámci štvrtkovej dopravno-preventívnej akcie Deň bielej palice upozorňujú policajti po celom Slovensku vodičov na nevidiacich a slabozrakých chodcov. Pri príležitosti Medzinárodného dňa bielej palice (15. 10.) sledujú policajné hliadky spolu s figurantmi Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) situáciu na 41 priechodoch v 36 mestách Slovenska.

"Cieľom aktivity je upozorniť na to, že sú na cestách aj ľudia, držitelia bielej palice, a vodiči by mali na nich dávať pozor," priblížila PR manažérka ÚNSS Eliška Fričovská. Doplnila, že za 13 rokov fungovania dopravno-preventívnej akcie zaznamenali organizátori vyššiu vedomosť u vodičov.

Fričovská poukázala na dôležitosť osvety aj v súvislosti s novými vodičmi. Vysvetlila, že pokiaľ je chodec s bielou palicou na hrane chodníka a má záujem prejsť cez cestu, zdvihne palicu maximálne do výšky pása a drží ju tri až päť sekúnd. "To je signál, že chce prejsť," uviedla.



Zdôraznila, že vodiči by na nevidiacich či slabozrakých chodcov nemali blikať a ani trúbiť. "Blikanie nevidiaci nevidí a trúbenie je pre neho signálom, že sa niečo deje a musí zostať stáť," spresnila. Vodič by mal podľa nej pred priechodom zostať stáť a počkať, kým si chodec vyhodnotí situáciu a v pokoji prejde cez cestu.

Riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel pripomenul, že podľa zákona o cestnej premávke je vodič povinný dodržiavať zvýšenú opatrnosť pri osobách používajúcich bielu palicu. "Nielen dnešný deň, ale aj po ostatné dni budeme vyžadovať od vodičov a budeme ich kontrolovať, aby dodržiavali toto ustanovenie tak, aby nedochádzalo k dopravným nehodám," dodal Vrábel.