Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Polícia a ÚPN priblížia v kampani okupáciu ČSSR v roku 1968

Na snímke sklad periodík v priestoroch archívu Ústavu pamäti národa. Foto: TASR/Andrej Galica

Proaktívnu komunikáciu cez sociálne siete považujú za efektívne opatrenie v boji s prokremeľskou propagandou, ktorej súčasťou je aj prekrúcanie historických faktov.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Policajný zbor a Ústav pamäti národa (ÚPN) priblížia v rámci preventívno-informačnej kampane okupáciu Československej socialistickej republiky (ČSSR) v roku 1968. Proaktívnu komunikáciu cez sociálne siete považujú za efektívne opatrenie v boji s prokremeľskou propagandou, ktorej súčasťou je aj prekrúcanie historických faktov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Od vypuknutia vojny na Ukrajine zaznamenávame významné snahy prokremeľskej propagandy a jej aktérov v Slovenskej republike intenzívne vplývať na verejnú mienku našich občanov. Súčasťou týchto informačných operácií sú produkovanie dezinformácií, manipulácií a poloprávd, zahlcovanie informačného priestoru neprehľadnými správami a snahy o prekrucovanie historických faktov," vysvetlila Bárdyová.

V prípade udalostí z roku 1968 polícia monitoruje napríklad pokusy o prezentovanie okupácie ako bratskej pomoci, ktorá ČSSR pomohla a ubránila ju pred skazeným západom, prípadne pokusy o zhodenie zodpovednosti za okupáciu na ukrajinskú armádu. "Uvedené informačné operácie predstavujú mimoriadne nebezpečné ohrozenie bezpečnosti štátu, demokracie a občanov Slovenskej republiky, a preto je zákonnou povinnosťou Policajného zboru vyvinúť opatrenia, ktorými budú tieto aktivity eliminované," skonštatovala hovorkyňa.

Edukačné videá, fotografie, infografiky a banery bude polícia publikovať na svojich oficiálnych komunikačných kanáloch na sociálnych sieťach Facebook a Instagram. O efektívnosti proaktívnej komunikácie cez sociálne siete svedčia podľa nej neustále snahy z externého prostredia o zastavenie činnosti analytického tímu Policajného zboru.