Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

SMUTNÁ ŠTATISTIKA: Polícia aktuálne hľadá takmer sto nezvestných detí

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Palkovič

Väčšinu z nich tvoria mladiství.

Bratislava 17. júla (TASR) – Polícia v súčasnosti pátra po 26 maloletých a 70 mladistvých deťoch. Za nezvestné považuje dieťa, u ktorého nie je známe miesto pobytu, nie je páchateľom trestného činu, je ohrozené na živote a zdraví a jeho nezvestnosť bola nahlásená na polícii. Martin Wäldl z oddelenia komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru (PZ) informoval, čo robiť v prípade, že je dieťa nezvestné.

Prvý krokom je pokúsiť sa dieťa kontaktovať. Polícia odporúča netelefonovať opakovane, ale v rámci šetrenia batérie telefónu radšej poslať SMS správu. Ďalej je potrebné preveriť, či s ním nie je v kontakte niekto z rodinných príslušníkov, kamarátov, spolužiakov, učiteľov alebo susedov a prehľadať všetky miesta, kde by sa dieťa mohlo nachádzať.

Ak je toto pátranie neúspešné, je nevyhnutné zistiť, čo všetko si dieťa mohlo zobrať so sebou, spomenúť si, čo presne malo oblečené a nájsť jeho najaktuálnejšiu fotografiu. "Nezvestnosť je potrebné oznámiť na najbližšom útvare PZ. Polícia ako prvého vypočuje oznamovateľa nezvestnosti. Netreba zabúdať, že pri malých alebo chorých deťoch, ktoré sú závislé od liekov, je každá minúta drahá," informoval Wäldl.

Je dôležité mať pripravené základné informácie o nezvestnom dieťati, popis oblečenia aj okolností vzniku nezvestnosti. Polícia informuje všetky hliadky v teréne a pripraví podmienky na začatie pátracej akcie. Po dieťati začína okamžite. V minulom roku bolo nezvestných 584 detí vo veku do 15 rokov a 1635 mladistvých vo veku od 15 do 18 rokov. Polícia vypátrala 557 maloletých detí a 1545 mladistvých.

V prípade, že sa stratí dospelá osoba, napríklad na prechádzke v lese, k jej vypátraniu môže pomôcť mobilný telefón. Polícia preto apeluje na ľudí, aby si do lesa brali telefóny s dostatočnou kapacitou batérie. Pomocou lokalizácie mobilu existuje vyššia pravdepodobnosť, že polícia dokáže nezvestnú osobu vypátrať. "Ak by ste pri sebe mobilný telefón nemali, pokúste sa poprosiť niekoho v blízkosti o pomoc. V prípade, že nikoho v okolí nevidíte, neznamená to, že sa tam nikto nenachádza, a preto skúste volať o pomoc," dodal Wäldl.

Ak má človek akúkoľvek vedomosť o pohybe alebo pobyte nezvestných osôb, je dôležité, aby kontaktoval linku 158 alebo najbližší útvar PZ.