Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Polícia apeluje na vodičov, aby jazdili pripútaní bezpečnostným pásom

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec počas dopravno-preventívnej akcie Simulátor nárazu zameranej na používanie bezpečnostných pásov 17. septembra 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR

Simulátor nárazu v rýchlosti 30 kilometrov za hodinu si na vlastnej koži vyskúšal aj minister vnútra.

Bratislava 17. septembra (TASR) - Polícia apeluje na ľudí, aby jazdili pripútaní bezpečnostným pásom. V rámci dopravno-bezpečnostnej akcie, ktorá sa konala v bratislavskej Vrakuni, vysvetľovala nebezpečenstvo jazdy bez pásu. Vodiči si mohli náraz vyskúšať na simulátore.

„Asi si to veľmi málo uvedomujeme, ako dokáže rýchlosť nepripútaného človeka či už vymrštiť z vozidla, alebo v konečnom dôsledku usmrtiť,“ poznamenal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO), pričom apeloval na vodičov, aby boli opatrní a riadeniu vozidla venovali patričnú pozornosť.

Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (vpravo) počas dopravno-preventívnej akcie Simulátor nárazu zameranej na používanie bezpečnostných pásov 17. septembra 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR


Simulátor nárazu v rýchlosti 30 kilometrov za hodinu si vyskúšal na vlastnej koži. „Povedzme si úprimne, koľkí z nás chodia takou rýchlosťou čo i len po parkoviskách či na malých obslužných cestách v rámci sídlisk a rezidenčných častí miest a obcí. Aj v takej rýchlosti sa môže stať fatálna škoda a človek môže prísť o to najcennejšie, o život,“ skonštatoval minister.

„Takéto preventívne akcie plánujeme uskutočniť na území celej SR s prihliadnutím na vývoj dopravno-bezpečnostnej situácie,“ poznamenal vedúci odboru dopravnej polície Prezídia PZ Tomáš Vrábel s tým, že namiesto sankcionovania počas akcie riešia vodičov len dohovorom. Najbližšie by sa mala podobná akcia uskutočniť na budúci týždeň v Novom Meste nad Váhom.

Na snímke ľudia počas dopravno-preventívnej akcie Simulátor nárazu zameranej na používanie bezpečnostných pásov 17. septembra 2020 v Bratislave.
Foto: TASR - Vladimír Benko/MV SR


Polícia eviduje v tomto roku (stav k 17. septembru) 8424 dopravných nehôd, čo je o 1183 menej ako za rovnaké obdobie roka 2019. Smrteľných nehôd policajti zaznamenali 177, čo predstavuje medziročný nárast o 20.