Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Cestovný pas nahlásený ako stratený sa po nájdení nepoužíva

Ilustračné foto. Foto: TASR

Ak občan bezodkladne nenahlási stratu, odcudzenie, poškodenie alebo zneužitie cestovného pasu, dopustí sa priestupku, za ktorý mu hrozí pokuta do výšky 331 eur.

Bratislava 25. januára (TASR) - Cestovný pas, ktorý bol nahlásený ako stratený alebo odcudzený, nie je možné po nájdení opäť používať. Ak sa ním občan preukáže, môže byť podozrivý zo zneužitia tohto dokladu. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová.

"Ak sa pri kontrole občan preukáže cestovným pasom, ktorý je evidovaný v databáze stratených a odcudzených dokladov, môže byť podozrivý zo zneužitia tohto dokladu, pričom vstup na územie iných krajín mu nebude umožnený alebo si môže spôsobiť ďalšie nepríjemnosti, náklady a stratu času," upozornila hovorkyňa. Znovunájdený pas je potrebné odovzdať na oddelení dokladov.

Polícia v tejto súvislosti zdôrazňuje, že povinnosťou občana je chrániť si doklady pred stratou, odcudzením, poškodením či zneužitím. "V prípade, že občan svoju zákonnú povinnosť nesplní a doklad mu odcudzia, je potrebné čo najskôr túto skutočnosť oznámiť polícii," pripomenula hovorkyňa.

Zmiznutie cestovného pasu môžu občania ohlásiť na oddelení dokladov alebo mimo stránkových hodín na obvodnom oddelení Policajného zboru. Ak dôjde k strate či odcudzeniu pasu v zahraničí, informovať treba zastupiteľský úrad SR a po návrate na Slovensku tiež oddelenie dokladov, ktoré pas vydalo.

Ak občan bezodkladne nenahlási stratu, odcudzenie, poškodenie alebo zneužitie cestovného pasu, dopustí sa priestupku, za ktorý mu hrozí pokuta do výšky 331 eur.

Zoznam stratených a odcudzených dokladov je prístupný na webovej stránke Ministerstva vnútra SR. Polícia ho aktualizuje okamžite po nahlásení.