Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Polícia: Cieľom kampane Najhľadanejšie osoby EÚ je nájdenie zločincov

Policajný prezident Štefan Hamran (vľavo) a hovorca hovorca PPZ Michal Slivka (vpravo) počas tlačovej konferencie. Foto: TASR - Jakub Popelka

V tohtoročnej kampani sú všetci zločinci hľadaní pre závažné zločiny v Európe. Medzi inými za trestné činy vraždy, obchodovania s ľuďmi, ozbrojenej lúpeže aj terorizmu.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Cieľom medzinárodnej kampane Najhľadanejšie osoby EÚ je nájdenie zločincov, ktorí sú na úteku. Zameraná je v tomto roku na členov organizovaných skupín. TASR o tom informoval vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

"V tohtoročnej kampani sú všetci zločinci hľadaní pre závažné zločiny v Európe. Medzi inými za trestné činy vraždy, obchodovania s ľuďmi, ozbrojenej lúpeže aj terorizmu," priblížil Slivka. Na webovej stránke eumostwanted.eu sa počas roka 2022 objavilo už viac ako 50 profilov hľadaných osôb s prepojením na organizované skupiny. Polícia SR na sociálnej sieti predstavila dve osoby z tohto zoznamu. Kampaň spustila Európska sieť cieľového pátrania (ENFAST) s podporou Europolu.

"Nemôže byť jednoduchšie pre občanov EÚ zúčastniť sa tejto kampane – jeden malý váš čin môže znamenať, že nebezpečná hľadaná osoba bude zadržaná a súdená, zachrániac tak potenciálne obete," povedala výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolle. Tohtoročnú kampaň sprevádza heslo Môžete ich zastaviť.

Webová stránka bola pôvodne spustená v roku 2016 a odvtedy bolo na nej zverejnených 335 profilov hľadaných osôb. "Z tohto čísla 120 hľadaných osôb bolo zadržaných, z toho 43 zadržaní priamo súviselo so zverejnením profilu hľadanej osoby na webovej stránke," dodal Slivka s tým, že od spustenia poslednej kampane v decembri 2021 bolo zadržaných desať hľadaných osôb.