Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Polícia dostane z plánu obnovy 705 nízkoemisných áut

Na snímke nové policajné vozidlá počas brífingu na tému nákupu nových vozidiel pre Policajný zbor SR v pondelok 26. septembra 2022 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Šéf polície zároveň vyzdvihol, že medzi obstarávanými vozidlami sú aj autá typu SUV, ktoré majú podľa neho výhody pre priebeh služby najmä na základných útvaroch.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Polícia dostane 705 nových nízkoemisných vozidiel. Pôjde o elektromobily a plug-in hybridy. Ministerstvo vnútra (MV) SR financuje nákup v predpokladanej hodnote 38 miliónov eur z plánu obnovy. Vozidlá už budú mať nový žlto-modrý dizajn. Na nabíjanie elektrických áut vznikne pre potreby polície 130 nabíjacích miest s vyše 400 nabíjačkami. V pondelok o tom informovali štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty a policajný prezident Štefan Hamran.

"Vozový park polície je v katastrofálnom stave, bohužiaľ, bol dlhé roky zanedbávaný. Máme takmer 5000 vozidiel a 55 percent z nich má najazdených viac ako 150.000 kilometrov," uviedol Hamran. Nové žlto-modré prevedenie považuje za výrazný posun. Poukázal na lepšiu viditeľnosť, a tým aj väčšiu bezpečnosť vozidiel. Všetky "polepené" autá majú smerovať na základné útvary. Staré autá sa vzhľadom na vysoké náklady i svoju opotrebovanosť prelepovať nebudú.



Šéf polície zároveň vyzdvihol, že medzi obstarávanými vozidlami sú aj autá typu SUV, ktoré majú podľa neho výhody pre priebeh služby najmä na základných útvaroch. Ide napríklad o vyššiu kabínu, lepšiu viditeľnosť na cestách aj v noci, väčšiu kapacitu batožinového priestoru či schopnosť zvládnuť horší terén.

Na snímke nové policajné vozidlá počas brífingu na tému nákupu nových vozidiel pre Policajný zbor SR v pondelok 26. septembra 2022 v Bratislave.
Foto: TASR - Pavol Zachar


Elektrická infraštruktúra pre nabíjacie stanice je podľa Opartyho aktuálne pripravená na 85 percent. Verejné obstarávanie na samotné nabíjacie stanice je vo vyhodnocovacej fáze. "Celkovo pôjde o 130 prípojných bodov v rámci celej SR a viac ako 400 nabíjacích staníc," priblížil. Nabíjačky pre elektroautá budú hradené z plánu obnovy, predpokladané náklady sú 2,2 milióna eur.

Prvé autá by mali prichádzať v priebehu budúceho roka. Rezort vnútra rokuje s ministerstvom financií aj o ďalšej obnove svojho vozového parku zo štátneho rozpočtu. Podľa štátneho tajomníka sú rokovania vo finálnej fáze. Hamran tvrdí, že v prípade dohody by sa v priebehu piatich rokov mohli obnoviť všetky "maľované" autá polície.