Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Polícia eviduje od začiatku roka 4719 dopravných nehôd

Ilustračné foto. Foto: FB/Hasičský a záchranný zbor

Počas uplynulého týždňa prišlo pri dopravných nehodách o život sedem ľudí.

Bratislava 22. júna (TASR) - Polícia eviduje od začiatku tohto roka do 20. júna celkovo o 4719 dopravných nehôd. O život pri nich prišlo 81 osôb, z toho desať motocyklistov, 16 chodcov, desať cyklistov a 45 vodičov a ich spolujazdcov.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to síce menej dopravných nehôd, napriek tomu polícia opätovne apeluje na účastníkov cestnej premávky, aby sa správali zodpovedne. Zároveň pripomína, že nie pokuta, ale strach o život by mali byť "strašiakom", TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

„Vychádzajúc z dostupných štatistík môžeme porovnať obdobie päť mesiacov tento a minulý rok. Všetky štatistické ukazovatele majú klesajúcu tendenciu, tak počty nehôd, ako aj ich následky na zdravotnom stave. Počet nehôd klesol o 506, nehody s následkom na živote a zdraví o 307, počet usmrtených osôb o 30, ťažko zranení o 127, ľahko zranení o 284," priblížila Bárdyová.

Na Slovensku sú podľa polície rôzne trasy, ktoré obľubujú predovšetkým motocyklisti, napríklad Pezinská Baba, Šturec či Jahodná. Nielen na týchto trasách však motocyklistom odporúča, aby dodržiavali maximálnu povolenú rýchlosť, jazdili s rozumom a nepreceňovali svoje sily. Zabúdať netreba ani na ochrannú prilbu, zvýšenie opatrnosti pri prejazde križovatkami, nekľučkovanie medzi vozidlami, ale predbiehanie iných vozidiel sprava a nepožívanie alkoholu pred jazdou. Dbať treba aj na kvalitu vozovky či ohľaduplnosť voči iným účastníkom cestnej premávky.

Apel však polícia smeruje aj na vodičov osobných a nákladných áut, aby najmä na notoricky známych miestach mimoriadne zvýšili svoju pozornosť. Vyzýva ich tiež na zvýšenú opatrnosť pri vychádzaní z vedľajšej cesty na hlavnú, dodržiavanie dostatočného bočného odstupu pri predchádzaní motocyklistov, vyvarovanie sa náhlemu, prudkému brzdeniu v čase prejazdu motocyklistu.

Počas uplynulého týždňa prišlo pri dopravných nehodách o život sedem ľudí. Zomrel 28-ročný vodič, ktorý sa pravdepodobne nevenoval šoférovaniu a narazil do pred ním idúceho nákladiaku. Zomrel tiež 43-ročný cyklista, ktorý ležal na zemi a prešiel ho vodič pod vplyvom návykových látok. Zomrelo tiež päť motocyklistov. Jeden nezvládol rozbiehanie na motorke a vbehol pod auto v protismere. Ďalších dvoch zabili vodiči áut, keď im nedali prednosť pri odbočovaní. Posledný zomrel pod kolesami nákladiaku, keď pravdepodobne neprispôsobil svoju rýchlosť.