Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Poslancom sa vyhrážajú za dohodu s USA, polícia situáciu vyhodnocuje

Poslanci počas rokovania na schôdzi Národnej rady SR v Bratislave, archívna snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha na sociálnej sieti zverejnil zoznam poslancov, ktorí podporili dohodu spolu s ich fotkami a mestom, v ktorom bývajú. Označil ich za vlastizradcov.

Bratislava 11. februára (TASR) - Polícia eviduje vyhrážky poslancom Národnej rady (NR) SR, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA. Situáciu monitoruje a vyhodnocuje. Krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia. Pre TASR to uviedla Andrea Dobiášová z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Na internete sa šíri zoznam poslancov, ktorí zmluvu podporili aj s miestami ich bydliska.

"Polícia eviduje toto konanie, situáciu monitoruje a vyhodnocuje. Príslušné krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia," skonštatovala Dobiášová.

Strana SaS avizuje v tejto súvislosti trestné oznámenie. "Sme týmito informáciami nepríjemne znepokojení a pripravujeme rozsiahle trestné oznámenie. Viac budeme informovať na tlačovej besede," uviedol pre TASR hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Hnutie OĽANO vníma vyhrážky ako následok "agresívnej a štvavej kampane zo strany extrémistov, ako sú napríklad Ľuboš Blaha, Milan Mazurek a ďalší. Tí nielen otvorene vystupujú proti štátnym záujmom, ale ich rétorikou začínajú ohrozovať aj bezpečnosť našich poslancov a ich rodinných príslušníkov," skonštatoval Peter Dojčan z mediálneho tímu hnutia. "Ide o prekročenie všetkých červených čiar politickej komunikácie a v demokratickej spoločnosti nemá takéto správanie miesto. Pokiaľ sa však domnievajú, že nás zastrašia, sú na veľkom omyle," dodal.

Poslanec Smeru-SD Ľuboš Blaha na sociálnej sieti zverejnil zoznam poslancov, ktorí podporili dohodu spolu s ich fotkami a mestom, v ktorom bývajú. Označil ich za vlastizradcov. Poslanci ĽSNS zase po hlasovaní čítali pred budovou NR SR mená zákonodarcov.

Nezaradený poslanec Miroslav Kollár zase žiada premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), aby v tejto súvislosti zvolal Bezpečnostnú radu SR. Kollár vo videu na sociálnej sieti informoval, že na internete sú zverejnené fotografie poslancov s ich domácimi adresami a tiež fotografie, na ktorých sú domy niektorých poslancov označené nápisom "Tu býva vlastizradca".

Obrannú zmluvu v stredajšom (9. 2.) hlasovaní podporil celý poslanecký klub SaS, ako aj OĽANO okrem ich dvoch poslancov. Za dohodu hlasovali aj nezaradení poslanci zo strany Za ľudí a tiež nezaradení poslanci Tomáš Valášek s Miroslavom Kollárom. Hnutie Sme rodina nehlasovalo jednotne.