Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Polícia na obťažujúcu správu radí nereagovať a odosielateľa zablokovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Pripomína, že ak má niekto podozrenie, že sa stal obeťou podvodu, môže podať trestné oznámenie.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Polícia odporúča v súvislosti s trestným činom nebezpečného elektronického obťažovania, kyberšikany, nereagovať na podozrivé e-maily či telefonáty a ideálne odosielateľa zablokovať. Pripomína, že ak má niekto podozrenie, že sa stal obeťou podvodu, môže podať trestné oznámenie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Je potrebné, aby sa občan, ktorý sa stane obeťou tohto trestného činu, obrátil na najbližšie oddelenie Policajného zboru a v žiadnom prípade sa nesnažil vec vyriešiť sám," zdôraznila. Doplnila, že rovnako je dôležité získať elektronické dôkazy potrebné na zistenie a usvedčenie páchateľa.

Obeť by si preto mala komunikáciu s podvodníkom zálohovať a rovnako aj uchovať v elektronickej forme doručené alebo zverejnené materiály, ktoré preukazujú spáchanie trestného činu. "Polícia v každom prípade postupuje zákonom upraveným spôsobom a s cieľom zistiť páchateľa má zákonné možnosti, ako získať informácie dôležité pre trestné konanie," spresnila hovorkyňa a doplnila, že polícii je potrebné uviesť všetky podstatné informácie pre ďalší postup.

Bárdyová zároveň upozornila aj na virtuálny priestor internetu, ktorý je cez sociálne siete a e-maily neustále zneužívaný na páchanie trestnej činnosti po celom svete. "O to viac, keď sa v súčasnosti pre pandémiu preferuje najmä komunikácia prostredníctvom počítačov alebo mobilov," vysvetlila. Polícia preto neodporúča zverejňovať na internete informácie osobného alebo intímneho charakteru, ktoré by tu mohli byť zneužité.