Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Polícia: Na odhaľovanie envirokriminality vznikol samostatný odbor

Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Odbor má podľa Slivku "výlučnú kompetenciu" na odhaľovanie a vyšetrovanie environmentálnej trestnej činnosti a trestnej činnosti týkajúcej sa nebezpečných materiálov.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Na polícii vznikol od februára samostatný špecializovaný odbor na odhaľovanie nebezpečných materiálov a envirokriminality. V rámci neho pracuje 201 policajtov a skladá sa z desiatich oddelení. Pre TASR to uviedol hovorca polície Michal Slivka.

Odbor má podľa Slivku "výlučnú kompetenciu" na odhaľovanie a vyšetrovanie environmentálnej trestnej činnosti a trestnej činnosti týkajúcej sa nebezpečných materiálov. Na regionálnej úrovni pôsobí sedem oddelení, a to v Bratislave, Trenčíne, Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Prešove a Košiciach.

"Vytvorením tohto útvaru enviropolície sa zavŕšil proces tvorby odborného a špecializovaného pracoviska v Policajnom zbore na tento druh trestnej činnosti, pričom aktuálne je najväčšou výzvou vzdelávanie a výcvik policajtov, ich postupná dislokácia do vybraných priestorov a materiálne vybavenie," poukázal Slivka.

Pripomenul, že polícia pri odhaľovaní environmentálnej trestnej činnosti spolupracuje so Slovenskou inšpekciou životného prostredia a jej regionálnymi pracoviskami.