Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Slovensko

VIDEO: Polícia zisťovala, ako vodiči zareagujú na bielu palicu

Na snímke nevidiaca Daniela Janičková (s bielou palicou) spoločne s asistentkou prechádzajú po priechode pre chodcov počas Dňa bielej palice 12. októbra 2023 v Trenčíne. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Aktuálny ročník Dňa bielej palice podľa policajtov ocenili aj v zahraničí.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Dopravná polícia spolu s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska na vyše 40 priechodoch po celom Slovensku zisťovala, ako vodiči zareagujú na bielu palicu. Robili tak pri príležitosti Svetového dňa bielej palice. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

"Celkovo sme zaevidovali 5823 vozidiel, z toho 4804 vodičov nášmu figurantovi na priechode zastavilo a 1019 nie, čo je 17,5 percenta nedisciplinovaných vodičov. Oproti minulému roku ide o mierne zlepšenie, pretože v roku 2022 nedalo prednosť nevidiacim 19,1 percenta vodičov," povedala koordinátorka Dňa bielej palice Ivana Frčová.

Najlepšie výsledky podľa nej dosiahol Žilinský kraj, v ktorom napočítali najnižší počet bezohľadných vodičov, a to 11,8 percenta. "Tento kraj má prvenstvo aj v rámci miest s najnižším počtom nerešpektujúcich vodičov. Z celkového počtu 135 vodičov nevidiacemu nezastavili v Námestove iba dvaja," poznamenala Frčová. Naopak v Košickom kraji odignorovalo nevidiaceho chodca 219 vodičov, čo je 28,6 percenta. Najhorším priechodom sa stal priechod v Nitre na Dolnočermánskej ulici, kde signál nevidiaceho nerešpektovalo 106 vodičov.

Cieľom vzájomnej spolupráce je zvyšovanie bezpečnosti chodcov s bielou palicou. "Ochrana života a zdravia účastníkov cestnej premávky je jednou z úloh Policajného zboru. Mimoriadnu pozornosť venujeme tým najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, kam bezpochyby patria aj nevidiaci a slabozrakí chodci," povedal Tomáš Vrábel z odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.



Aktuálny ročník Dňa bielej palice podľa policajtov ocenili aj v zahraničí. Aktivita bola nominovaná na získanie ocenenia Európskej charty bezpečnosti na cestách v kategórii účastníkov so zníženou mobilitou.