Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: NAKA zadržala 13 sudcov pre korupciu a ďalšie trestné činy

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) realizujú rozsiahlu akciu vyšetrovacieho tímu Hmla. Tím sa zaoberal sudcami z Threemy Mariana K. Na snímke policajti NAKA predvádzajú zadržanú osobu na policajnú stanicu v Nitre 11. marca 2020. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Viacerým bratislavským sudcom a prokurátorom boli v lete minulého roku odobraté mobilné telefóny v súvislosti s komunikáciou Mariana K. Koncom januára tohto roku nasledovali aj domové prehliadky.

Bratislava 11. marca (TASR) – Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) zadržali v stredu ráno 13 sudcov. Obvinenia padli z trestných činov korupcie, zasahovania do nezávislosti súdu a marenia spravodlivosti. Medzi zadržanými je okrem 13 sudcov aj jedna bývalá sudkyňa, jedna správkyňa konkurznej podstaty, jedna advokátka a dve civilné osoby. Akciu vykonávala skupina Hmla, ktorá vyšetruje sudcov z Threemy Mariana K. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti.



Na NAKA v Nitre prišli v dopoludňajších hodinách viacerí advokáti. Medzi nimi aj obhajca obžalovaného z vraždy Jána Kuciaka Mariana K. Marek Para a advokát Ondrej Mularčík, ktorý nechcel špecifikovať, kvôli komu prišiel.

Obhajca Peter Filip sa pre médiá vyjadril, že ho policajti zavolali kvôli sudkyni Okresného súdu Bratislava I Angele B. a podpredsedníčke Najvyššieho súdu SR Jarmile U. Obe boli medzi zadržanými. Po prvom výsluchu sa Filip vyjadril, že zastupuje tri sudkyne, a nechcel špecifikovať ktoré. S prvou už absolvoval výsluch po jej obvinení z korupčného trestného činu. "Klientka, ktorá sa so mnou zúčastnila na výsluchu, spáchanie skutku poprela," uviedol Filip. Obhajca podobný výsluch očakáva aj pri dvoch ďalších klientkach. Obvinenie je podľa jeho informácií založené na informáciách jedného svedka. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk s políciou spolupracuje Vladimír Sklenka, ktorý si mal s Marianom K. vymeniť cez Threemu tisíce správ.



Z korupčných trestných činov obvinila NAKA v stredu aj Mariana K., obžalovaného z vraždy Jána Kuciaka. Pre novinárov to potvrdil jeho obhajca Marek Para, ktorý dodal, že klient odmietol vypovedať. Podľa informácií denníka Sme a portálu tvnoviny.sk boli medzi zadržanými aj sudcovia Monika J., Andrea H., Miriam R., Zuzana M., ktorých mal Marian K. cez Threemu ovplyvňovať, či už priamo alebo sprostredkovane cez Moniku J.



Viacerých sudcov po výsluchoch začali prevážať do väzníc v okolí Košíc. V Košiciach sídli Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý musí zo zákona povoliť väzobné stíhanie sudcov. ÚS SR aktuálne neeviduje žiadnu žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby. Hovorkyňa ÚS Martina Ferencová pre TASR uviedla, že v prípade doručenia takejto žiadosti bude ÚS pripravený bezodkladne zvolať plénum. Z NAKA odviezli aj Mariana K., ktorého tam eskortovali zo súdnej väzby v Bratislave.


NAKA zasahovala už od rána


Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) realizujú rozsiahlu akciu vyšetrovacieho tímu Hmla. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. Tím sa zaoberal sudcami z Threemy Mariana K. Zadržaných odviezli v stredu ráno na NAKA v Nitre, viacerých už odtiaľ odviezli.

Podľa informácií denníka Sme a portálu tvnoviny.sk boli medzi zadržanými aj sudcovia Monika Jankovská, Andrea Haitová, Miriam Repáková, Zuzana Maruniaková, podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Jarmila Urbancová aj obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka Marian K. Portál tvnoviny.sk uvádza, že bývalý sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka medzi zadržanými nie je. S políciou má spolupracovať. S Marianom K. si mal vymeniť cez Threemu tisícky správ.

"V súčasnosti prebiehajú úkony trestného konania, a preto sa k veci nebudeme vyjadrovať," uviedla pre TASR hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Krajský súd (KS) v Bratislave zatiaľ nemá informácie o zadržaných bratislavských sudcoch z okresných súdov aj z KS v Bratislave.

Monika Jankovská je bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD a sudkyňa Krajského súdu Bratislava s pozastavenou funkciou. S Marianom K. si mala cez Threemu vymeniť tisíce správ. Spolu si mali písať o množstve káuz vrátane civilného sporu o zmenky TV Markíza. V rámci neho mal Marian K. cez Jankovskú ovplyvňovať sudkyne Cvikovú, Maruniakovú a Haitovú.

Policajti Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) realizujú rozsiahlu akciu vyšetrovacieho tímu Hmla. Tím sa zaoberal sudcami z Threemy Mariana K. Na snímke policajti NAKA predvádzajú zadržanú sudkyňu Zuzanu M. na policajnú stanicu v Nitre 11. marca 2020.
Foto: TASR - Henrich Mišovič


Viacerým bratislavským sudcom a prokurátorom boli v lete minulého roku odobraté mobilné telefóny v súvislosti s komunikáciou Mariana K. Koncom januára tohto roku nasledovali aj domové prehliadky. Počas tých boli policajti z tímu Hmla u Moniky Jankovskej, Andrei Haitovej, Denisy Cvikovej, Vladimíra Sklenku, ale aj u nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Tomu polícia zaistila telefón a iné veci.


ÚS zatiaľ nemá žiadosť generálneho prokurátora o súhlas s väzbou pre sudcov


Ústavný súd (ÚS) SR aktuálne neeviduje žiadnu žiadosť generálneho prokurátora o súhlas na vzatie do väzby niektorého zo sudcov. TASR to v stredu potvrdila hovorkyňa ÚS Martina Ferencová.

"V prípade, že bude takáto žiadosť doručená Ústavnému súdu, je predseda Ústavného súdu v zmysle paragrafu 227 zákona o Ústavnom súde pripravený bezodkladne zvolať plénum Ústavného súdu k danej veci," uviedla ďalej hovorkyňa.




P. Pellegrini víta, že polícia postihuje všetkých bez ohľadu na funkciu


Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) víta, že orgány činné v trestnom konaní postihujú všetkých bez ohľadu na to, akú funkciu zastávajú. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády. Reagoval tak na to, že Národná kriminálna agentúra (NAKA) v stredu zadržala 13 sudcov z Threemy Mariana K.

"Vítam, že orgány činné v trestnom konaní pokračujú presne v tých intenciách, v akých sme vydali pokyn počas našej vlády, že majú postihovať všetkých bez ohľadu na to, kto to je a čo to je," uviedol Pellegrini pred rokovaním vlády.

Myslí si, že zadržanie sudcov je dobrým signálom pre verejnosť. "Je to ďalší krok, ako sa naspäť vrátiť k zvýšeniu dôveryhodnosti nášho súdneho systému tým, že ukážeme, že štát sa vie vysporiadať so sudcami, ktorí sa možno nesprávajú v zmysle zákona a porušujú aj základy morálneho a slušného správania," poznamenal premiér.

To, že medzi zadržanými sa nachádza aj bývalá štátna tajomníčka Monika J., nominantka Smeru-SD, je podľa Pellegriniho v poriadku. "Dnes sú robené úkony voči našej nominantke, tak je to správne," podotkol.

Premiér pripomenul, že nikto by nemal byť "chránenou zverou", či už bol poslancom alebo štátnou tajomníčkou za Smer-SD. "Ak dotyčná osoba porušila zákony, tak sa voči nej budú vykonávať všetky úkony, aké predpisujú naše zákony a nebude sa robiť rozdiel," povedal Pellegrini.


SaS: Zadržanie sudcov z Threemy prišlo neskoro, mohli sa na to pripraviť


Strana SaS považuje zadržanie sudcov z komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema za neskoré. Podľa Alojza Baránika z SaS mohli mať dostatok času, aby sa na takýto krok zo strany polície pripravili. V súvislosti s ich zadržaním vyzvala SaS kompetentné orgány, aby v maximálnej miere spolupracovali s políciou.

"Generálna prokuratúra SR a aj Ústavný súd SR si musia uvedomiť svoju zodpovednosť pred Slovenskom," tvrdí Baránik. Skonštatoval, že je otázne, či zadržaných sudcov v krátkom čase neprepustia, pretože sa mohli na svoje zadržanie pripraviť. Dodal, že očista slovenskej justície bude jednou z kľúčových záležitostí, ktorú bude nová vláda musieť akútne riešiť.


NAKA obvinila Mariana K. z podplácania sudcov z Threemy, odmietol vypovedať



Vyšetrovateľ skupiny Hmla Národnej kriminálnej agentúry obvinil Mariana K. z podplácania sudcov v súvislosti s komunikáciou cez aplikáciu Threema. Novinárom to potvrdil jeho obhajca Marek Para.

“V obvinení sú aj korupčné trestné činy, je tam viacero prečinov a zločinov," uviedol Para. Obhajca Mariana K. tiež dodal, že ide o relatívne rozsiahle uznesenie a musí si ho naštudovať. Marian K. odmietol vypovedať.

Cez aplikáciu Threema mal Marian K. komunikovať s viacerými bratislavskými sudcami, z ktorých viacerých v stredu obvinili z trestných činov korupcie, marenia spravodlivosti a zasahovania do nezávislosti súdu. Medzi obvinenými sudcami je aj bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer-SD Monika J. Tá mala pre Mariana K. ovplyvňovať rozhodovanie sudkýň Zuzany M., Denisy C. a Andrey H. v civilnom spore o zmenky TV Markíza.

Za falšovanie týchto zmeniek je Marian K. neprávoplatne odsúdený na 19-ročný trest odňatia slobody. V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka je Marian K. obžalovaný.


Moniku J. obvinili z prijímania úplatku a podplácania,hrozí jej 10 rokov väzenia


Bývalú štátnu tajomníčku ministerstva spravodlivosti za Smer-SD a sudkyňu Krajského súdu Bratislava s prerušenou funkciou Moniku J. obvinila prokurátorka z trestných činov korupcie a podplácania. Hrozí jej päť až desať rokov väzenia. Pre novinárov to potvrdil jej obhajca Peter Erdös.

Sudkyňa počas výsluchu podľa obhajcu poprela spáchanie skutku a podala voči obvineniu sťažnosť. Obvinenie voči sudcovi sa podľa Trestného poriadku doručuje aj ministrovi spravodlivosti. Doručenie potvrdila hovorkyňa rezortu spravodlivosti Zuzana Drobová. Monika J. je obvinená vo viacerých formách spolupáchateľstva, avšak Erdös nemá informáciu, že by bola obvinená v rámci organizovanej alebo zločineckej skupiny.

K skutku samotnému nechcel Erdös uvádzať bližšie informácie vzhľadom na to, že nedostal od klientky súhlas na ich poskytovanie.

Erdös taktiež nemá informácie, že by bol podaný návrh na väzobné stíhanie. "V prípade, ak bude rozhodovať plénum Ústavného súdu, chce byť prítomná, aby sa mohla vyjadriť k samotnému návrhu," doplnil obhajca na margo faktu, že sudcu na väzobné stíhanie musí vydať Ústavný súd SR. Až keď Ústavný súd takýto návrh schváli, bude rozhodovať o väzbe Špecializovaný trestný súd.

Obhajca pre médiá potvrdil, že medzi dôkazmi je aj svedecká výpoveď. Podľa informácií portálu tvnoviny.sk spolupracuje s políciou už niekoľko týždňov bývalý sudca Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka. S tým si mal Marian K. cez Threemu vymeniť tisíce správ.


Gál podá návrh na pozastavenie výkonu činnosti sudcov


Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) podá v stredu návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu všetkým sudcom, ktorí boli obvinení prokurátorkou z korupčných trestných činov v súvislosti s Threemou Mariana K.