Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

BOLI V PÁTRANÍ: Polícia nedovolila odletieť trom talianskym deťom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pátranie po deťoch bolo vyhlásené za účelom ich nevycestovania z územia schengenského priestoru.

Bratislava 13. júla (TASR) - Polícia priamo pred odletom z bratislavského letiska ukončila v stredu (11.7.) dovolenku trom talianskym deťom a ich matke. Počas hraničnej kontroly totiž policajti zistili, že na deti vo veku 16, 12 a osem rokov je vyhlásené pátranie z dôvodu nezvestnosti s požiadavkou "umiestniť osoby na bezpečné miesto, aby sa osobám zabránilo pokračovať v ceste". TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Policajti preto kontaktovali príslušné orgány, ktoré potvrdili platnosť záznamu. Pátranie po deťoch bolo vyhlásené za účelom ich nevycestovania z územia schengenského priestoru. "Policajti ihneď kontaktovali pracovníkov úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorí sa detí po príchode na letisko ujali a prípad budú riešiť ďalej," priblížila Baloghová.

Po nahlásení nezvestnosti polícia urobí záznam o nezvestnom dieťati (osobe) v pátracom informačnom systéme, čím sa táto informácia automaticky dostáva do všetkých krajín schengenského priestoru prostredníctvom Schengenského informačného systému (SIS). Pátrať sa začína vždy okamžite, nikdy nie je stanovená časová hranica, po vypršaní ktorej by sa začalo pátrať.