Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Polícia: Obete telefonických a internetových podvodníkov pribúdajú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Častými prípadmi podvodov sú aj falošné SMS správy v mene bánk, ktoré žiadajú o kliknutie na internetový odkaz.

Bratislava 10. mája (TASR) - Obete telefonických a internetových podvodníkov pribúdajú napriek tomu, že na nich policajti pravidelne upozorňujú. TASR to uviedla bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Priblížila, že jeden z telefonických podvodov sa stal aj v pondelok (9. 5.), keď staršieho pána kontaktoval páchateľ vystupujúci ako lekár. Ten ho informoval o údajnej autonehode jeho syna, v dôsledku ktorej má mať zranený jazyk a nemôže rozprávať. "V požiadavkách 'lekára' bolo vyplatenie sumy 9000 eur, aby sa táto autonehoda neriešila cez políciu," doplnila s tým, že po tejto informácii odišiel poškodený do svojej banky a peniaze páchateľovi vyplatil.

Častými prípadmi podvodov sú aj falošné SMS správy v mene bánk, ktoré žiadajú o kliknutie na internetový odkaz. "Po otvorení mali poškodení zadať svoje prihlasovacie údaje do aplikácie internet banking. Po tomto úkone v prvom prípade odišla z účtu poškodenej suma vo výške 1500 eur a kým poškodená vykonala blokácie v danej banke, tak jej odišlo ďalších 500 eur" uviedla Šimková. V ďalšom prípade poškodený po kliknutí na daný odkaz prišiel o viac ako 2000 eur.

Zdôraznila, aby ľudia intenzívne komunikovali so svojimi staršími príbuznými o tejto hrozbe. "V prípade takýchto správ, telefonátov, neposkytujte žiadne zo svojich autentifikačných a verifikačných údajov k žiadnym bankovým službám či produktom," upozornila hovorkyňa.